IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз“ връща 45 млн. лв. на бизнеса заради предоговарянето на цените на газа

В едномесечен срок след превеждане на сумите топлофикациите и газопреносните компании трябва да изчислят сумите за връщане към крайните клиенти

17:22 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българското държавно дружество „Булгаргаз” ЕАД, част от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, ще трябва да върне надвзетите 45 млн. лева на представителите на бизнеса, които са платили на свободния пазар за природен газ, след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката, които изискват подобно действие.

Промените бяха направени, след като руската енергийна компания „Газпром експорт” се съгласи да върне 150 млн. лв., надвзети от авансови плащания по договора за доставка на газ с България, като 45 млн. лв ще бъдат пренасочени към индустрията.

Тъй като подобно действие до момента противоречеше на европейското законодателство, беше необходимо да се извършат промени в Закона за енергетиката, в противен случай страната ни можеше да понесе санкции. 

Сумата, възстановена от „Газпром“, е преведена по сметките на "Булгаргаз". Българското дружество вече е внесло в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за промени на цените със задна дата от април миналата година до 31 март тази година.

Според направените законови промени 20 дни след решението на КЕВР, „Булгаргаз“ трябва да изчисли сумите за възстановяване по новите цени, след което да сключи споразумения с топлофикационните и газоразпределителните  дружества. Две седмици след подписването на споразумението газовият обществен доставчик трябва да възстанови парите.

В едномесечен срок след превеждане на сумите газоразпределителните топлофикационните дружества трябва да изчислят сумите за връщане към крайните си клиенти, най-вече домакинства. Сумите ще се приспаднат еднократно от сметката за месеца, в който е изчислена разликата за домакинствата на газ, както и за тези на парно, но ако имат едномесечен отчет. Ако сумата за връщане е по-голяма от сметката, приспадането продължава от следващата - до изчерпването ѝ. Размерът на приспадане от сметката се записва в отделен ред.

За клиентите на топлофикационните дружества, които са на годишен реален отчет, приспадането на сумите ще става от изравнителната сметка.

Първоначално бизнесът бе изключен от схемата за възстановяване на надплатеното. Четирите национално представени работодателски организации КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК поискаха отстраняването на енергийния министър Теменужка Петкова. Бизнесът обвини Петкова в опит за отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още