IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще строи нова тръба за Сърбия заради "Турски поток"

До две седмици ще тръгне процедурата за предпроектното проучване на газовия хъб "Балкан"

12:33 | 13.07.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България и Сърбия проучват възможността за изграждане на нова тръба за пренос на природен газ с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра газ годишно. Това е отделен проект от плановете за интерконектора и е свързан с плановете на страната да транзитира газ от "Турски поток".

Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъден 10-годишният план за развитие на дружеството.

След като премине през територията на България, газът от "Турски поток" ще бъде транзитиран през Сърбия, Унгария и до газовия хъб "Баумгартен" в Австрия. Това до голяма степен копира трасето на "Южен поток", който трябваше да влезе в България по дъното на Черно море.

Гегов поясни, че в момента се обсъжда входната точка на природния газ за реализацията на тези планове и дори не изключи сценарий това да бъде Варна. Другият обсъждан вариант е тези 10-12 млрд. куб. метра да пристигнат през отклонение на "Турски поток" през българо-турската граница.

Преговорите с руската "Газпром" за запазване на позициите на България на транзитен център текат с пълна сила - вчера представители на компанията са били у нас, за да обсъдят различните сценарии. 

По-късно днес премиерът Бойко Борисов ще обсъди въпроси с регионално значение със своя гръцки колега Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич. Тримата ще разговарят в Солун. Тази сутрин Ципрас и Вучич вече проведоха кръг от разговори, което предшества и междуправителствено заседание на кабинетите на двете страни. 

Всички планове за развитие на газопреносната мрежа у нас са свързани с идеята за реализация на газовия хъб "Балкан", отбеляза още Гегов. Проектът присъства в 10-годишния план за развитие на компанията. До две седмици се очаква да бъде стартирана процедурата за предпроектното проучване за хъба, като целта е до края на годината да има ясни анализи за икономическите параметри, цената, газовите потоци и печалбата за "Булгартрансгаз" от реализацията на проекта.

По време на общественото обсъждане на плана за развитие от "Булгартрансгаз" получиха критики от страна на Българската петролна и газова асоциация. Организацията коментира, че засегнати страни не са поканени за обсъждане на проектите от компанията. Пламен Павлов от Асоциацията попита още и как се определят маршрутите за новите вътрешни газопроводи, които се планират от дружеството.

Павлов се съмнява, че има лобистки интереси при решенията за новите отклонения от мрежата. Георги Гегов подчерта, че проектът на документа е бил качен на сайта на дружеството и е имало триседмичен срок за обществено обсъждане. В рамките на този срок не е подадено нито едно възражение или становище.

В БПГА имат информация за безотчетна търговия на газ на газостанции в страната, които не са измерени от мрежата на "Булгартрансгаз". Според Пламен Павлов няма достатъчно измервателни уреди на всички входно-изходни точки на системата и на хранилището в Чирен. 

От "Булгартрансгаз" бяха категорични, че количествата газ в мрежата се измерват коректно. Пред журналисти по-късно Георги Гегов отбеляза и активната търговия на фирми, които се възползват от възможността за виртуален внос и износ през газовите връзки с Гърция и новата с Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
после ще ви обиждаме набоклуци, виж как внушаваш ... докато хората ти отговарят честно ... ти кога ще почнеш, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Току що ми съобщиха че кметството на Селвесбьорг е поискало от шведското правителство да има план и отделени средства за демонтажа на тръбите на Северен-2, преди да вземе решение. Мисля си ако трябва да се демонтира след края на експлоатацията му, това няма ли да са повече средства от тези за построяването?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Не ви ли омръзна?.... Поток тук....поток там... Прав беше Стоенчо когато пишеше - големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки! PS Някой да е чул думичка за трасетата на Статойл? Те изнасят за Европа почти колкото Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 6 години
Добре е, че България не чака пасивно 31.12.2019г., а прави всичко необходимо за запазване на приходите ни от транзитни такси от транзитиране на руски и друг природен газ. Процедурите за предпроектното проучване на газовия хъб Балкан също се движат и становището на ЕК, че този енергиен проект има не само одобрението, но и разрешението на ЕС, да се реализира, независимо от всички други енергийни проекти в ЕС, се оказа истина, а не само заявление на хартия. Неслучайно ЕК отпусна 900 К евро за предпроектното проучване на газовия хъб... http://***.investor.bg/energetika/472/a/gazprom-v-bitka-za-gazovite-dostavki-na-balkanite-242827/ ....Балканите обаче до голяма степен са изолирани, а в същото време се готви реализацията на големи проекти, които да доставят газ с източник, различен от Русия....Както в България, така и в Гърция се анализират и възможности за местен добив, които отлежаваха с години. Битката за региона реално ще бъде много сериозна за руския гигант не само на фона на изникващите алтернативи, а и защото компанията няма възможността да се възползва от силен съюзник, който да влияе в Брюксел, каквато например е Германия що се отнася до проектите за разширение на Северен поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 6 години
:)) Аз не съм ставал :)) Просто проявявам великодушие, като образовам по нисшите и не знаещи :)) Засега все още безплатно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Това беше достатъчно. Повече въпроси нямам, може да си седнеш на мястото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
А дано. Ще чакаме 31.12.2019.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 6 години
Половината през Черно Море по Син Поток, другата половина през Украйна, Молдова, Румъния, България .Други въпроси ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 6 години
За мен е важно, че СЛЕД 31.12.2019 Г., България не само ще си запази, но и ще си увеличи размера на придобитите транзитните такси, защото в българският газов хъб Балкан ще има и спотов газов пазар за търгуване с обеми с различен по източник природен газ- руски, азерски, американски, ирански и катарски. Та- това, което предвиждаха тролчетата, че видите ли- след 31.12.2019г. България трябвало да се прости с приходите от транзитни такси за транзитиране на руски природен газ за ЕС, е просто поредната НЕВЯРНА руска опорна точка и руска ЛЪЖА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
В момента от къде минава руският газ за Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още