IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на природния газ за потребителите скача с около 8% от октомври

Според омбудсмана всяка една десета от увеличението в цената на синьото гориво ще повлияе негативно върху живота на българите

13:33 | 25.09.18 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За крайните потребители повишението в цената на природния газ ще бъде с не повече от 8%, а не с с 13,89%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод предстоящото увеличение на цената на природния газ с близо 14 на сто от 1 октомври по предложение на „Булгаргаз“ ЕАД.

Той обясни, че цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. "По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13,89 на сто с включени такси", уточни Иванов.

Комисията за енергийно и водно регулиране дължи на българските граждани абсолютна прозрачност при определянето на цената на природния газ, заяви омбудсманът Мая Манолова по време на общественото обсъждане за поскъпването на синьото гориво.

Според Манолова всяка една десета от тези проценти ще повлияе върху живота на българските граждани и поради тази причина от комисията са длъжни подробно да обосноват влиянието и повишаването на всеки един от ценообразуващите фактори.

„Предстои КЕВР да вземе едно изключително важно решение“, заяви омбудсманът. „Повишаването на цената на природния газ ще доведе до ръст на много други цени. Това ще доведе до поскъпване на живота като цяло“.

Иванов се обърна към Манолова, която разкритикува неясните елементи при ценообразуването, заявявайки, че ако нейният екип от специалисти желае, може да заповяда да обсъди всеки детайл от доклада с експертите от КЕВР.

По отношение на решението на комисията Манолова визира неяснота по отношение на цената на алтернативните горива, която е един от факторите при определянето на новата цена на природния газ. Според нея остава неизяснени въпросите около отчетните периоди и времевата база при ценообразуването. Тя изиска от комисията по-подробно обяснение за изчисляването на изменението в цените на алтернативните горива като основа за поскъпването на природния газ.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че Върховният съд на България не вижда нарушение при определянето на цената на природния газ. Той определи ролята на комисията като съществена само при регулирането на цената на електроенергия, докато нейното влияние е незначително по отношение на цените на горивата.

„Имаме инструменти за регулиране на цената на електроенергията в България, но не можем да влияем на международните пазари за горива“, обясни Иванов по време на пресконференция след заседанието.

Попитан от журналистите дали трябва да бъдат преразгледани договореностите между „Булгаргаз“ и „Газпром“ Иванов заяви, че „това е необходимо да се направи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Цената на природния газ за потребителите скача с около 8% от октомври ....Русофобията си има цена. Защо Белорусия купува по "вътрешнозаводски цени"?Тест за интелигентност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още