IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ Group ще анализира варианта държавата да влезе в ЧЕЗ България

Чешката компания и "Инерком България" са финализирали сделката и подготвят документи за КЗК

16:32 | 09.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

CEZ Group ще разгледа искането, представено от "Инерком България", българската държава да влезе в сделката за "ЧЕЗ България", става ясно от официални съобщения на двете компании.

От CEZ Group припомнят още, че досега българското правителство не е проявявало интерес за участие в процедурата по продажба, провела се през миналата година.

"С оглед на ограниченията, породени от вече подписания договор между двете страни, CEZ и "Инерком" решиха, че ще подготвят комплексни анализи на всички варианти и възможни резултати от потенциалното влизане на българската държава в процедурата", пише в съобщението.

От него става ясно, че двете страни са финализирали условията по договора и се подготвя документацията за кандидатстване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Преговорите между двете страни ще продължат след няколко седмици, допълват от чешката компания.

Собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова замина за Прага по-рано тази седмица, за да води преговори с чешката компания на фона на новите обстоятелства, които се появиха. Стана ясно, че българската компания ще има срок от 9 месеца да набави финансирането, в противен случай CEZ ще се обърне към втория класиран играч в процедурата или има вариант и да запази активите си в България.

Според коментари от БСП "Инерком България" все още не си е осигурила нужното финансиране от банките, от които очаква кредити. По-рано левите изпратиха писмо до КЕВР с искане за реакция по сделката, сочейки, че регулаторът има право да се намеси, ако става дума за сделки, които водят или могат да доведат до нарушаване на сигурността на снабдяването вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие.

На този етап двете страни не са уведомили официално българските институции за финализирането на договора, което означава и че все още регулаторите не могат да реагират на сделката.

Председателят на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че в случая с "ЧЕЗ България" пък енергийният регулатор няма правомощия по закон да провери сделката, защото дружеството се продава в неговата цялост и активи, свързани с лицензионната дейност, не са обект на залог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Това което правят чехите, като гавра с българското правителство ли да го приемаме? "Инерком България" са финализирали сделката и подготвят документи за представяне в КЗК. Чешката компани вече не е страна и тази с която БОРИСОВ ТРЯБВА ДА ДОГОВАРЯ се нарича ГИНКА! ИНТЕРЕСНО Е ДАЛИ ГИНКА ЩЕ СЕ ИЗМУШИ ПО ТАРЛИЦИ през КЗК и дали Борисов ще поиска представянето документи за произхода на ПАРИТЕ с които сделката е осъществена. Не участваме ли в схема на ФИКТИВНА СДЕЛКА , ФИКТИВЕН ЗАЕМ и ЛИПСВАЩО ПЛАЩАНЕ? Кой е КРЕДИТОРА на Гинка и каква ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ ИМАТ МИЛИОНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ, които като задължени лица ще плащат ЛИХВИ и ГЛАВНИЦИ на гинкините заеми? В крайна сметка нещата опират до едни СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРА договорени над реалната пазарна цена които НИЕ, А НЕ ГИНКА ЩЕ ПЛАЩАМЕ! КОЙ НИ ПРЕДСТАВЛЯВА ПО ТАЗИ СДЕЛКА? КОЙ ?? Надявам се КЗК да си свърши работата и защити интересите на българските граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още