IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ЧЕЗ Разпределение": Грижата за околната и градската среда е част от нашето ДНК

Дружеството получи отличие на наградите за отговорен бизнес на БФБЛ за своя проект „Живот за птиците“

12:18 | 13.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Карел Крал &ndash; изпълнителния директор на &quot;ЧЕЗ България&quot;, Мария Георгиева - ръководител на проект &bdquo;Живот за птиците&ldquo;, Крум Гледжарски - ръководител &bdquo;Управление на качеството&ldquo; в &quot;ЧЕЗ Разпределение&quot;</p>

Снимка: Карел Крал – изпълнителния директор на "ЧЕЗ България", Мария Георгиева - ръководител на проект „Живот за птиците“, Крум Гледжарски - ръководител „Управление на качеството“ в "ЧЕЗ Разпределение"

"ЧЕЗ Разпределение" получи отличие на наградите за отговорен бизнес на БФБЛ за своя проект „Живот за птиците“. Разговаряме с носителите на първа награда в категорията "Инвеститор в околната среда" в лицето на изпълнителния директор на "ЧЕЗ България" Карел Крал и управляващите проекта в "ЧЕЗ Разпределение" – Мария Георгиева и Крум Гледжарски.

Г-н Крал, Вие приехте наградата, изненада ли Ви тя при тази сериозна конкуренция?

Наградата ме изненада и благодаря на журито и на БФБЛ за нея. Грижата за околната и градската среда е част от нашето ДНК. Ние не приемаме реализацията на такива проекти като задължение или като нещо встрани от основната ни дейност. При изпълнение на задълженията си ние се ръководим от стремежа да оставим планетата за бъдещите поколения в по-добро състояние, отколкото е сега.

Ние имаме традиции в опазването на околната среда не само по отношение на защита на птиците. Провеждали сме различни инициативи и под всякаква форма – както организирани от компанията, така и подкрепени от нея. В годините сме инвестирали много средства в околната среда в рамките на различни дейности, някои от които изцяло реализирани с доброволчески труд на служители.

Освен в опазване на биологичното разнообразие, най-много усилия сме влагали в засаждане на дървета, в почистване, в управление на отпадъци, намаляване на риска от пожари и др. Подобрението на градската среда също е във фокуса на корпоративната ни социална отговорност.

Отново благодаря на журито и БФБЛ за високата оценка. Подобни отличия оправдават усилията ни и ни мотивират да надграждаме вече постигнатото. Благодаря и на нашите партньори от Българско дружество за защита на птиците, защото техният принос в реализацията на този проект е незаменим.

Обръщаме се към Крум Гледжарски, ръководител „Управление на качеството“ в "ЧЕЗ Разпределение". Г-н Гледжарски, кажете ни малко повече за проекта, как се финансира той и реално как се изпълнява и как се съчетава с дейността на едно електроразпределително дружество?

Основната цел на проекта е подобряване, модернизиране и обезопасяване на електроразпределителната мрежа, така че тя да бъде по-безопасна за птиците. Стараем се да намалим рисковете за живота на застрашените видове птици, причинени от досега им с елементи от мрежата. Това от своя страна води до намаляване на вероятността от възникване на  пожари и непредвидени прекъсвания на електрозахранването.

Реално този проект не би бил възможен без партньорството на Българско дружество за защита на птиците. БДЗП определя важните места за птиците и местообитанията им в 19 специално защитени зони по Директива на птиците на ЕС, част от мрежата Натура 2000. Това гарантира целенасоченото и ефективно извършване на предвидените от компанията ни дейности. Стойността на проекта е над 5 млн. лв. (2,6 млн. евро), като приносът на "ЧЕЗ Разпределение" е една трета от тази сума. Останалата част е безвъзмездно предоставена от програма Life на ЕС.

Г-жо Георгиева, Вие сте прекият ръководител на проекта. За да си представим на практика как точно се постига защитата на птиците, кажете ни какви конкретни дейности по проекта извършвате?

Сред основните дейности по проекта е обезопасяването на рискови гнезда. Това става чрез повдигане върху специални платформи. По този начин чисто физически гнездото се повдига над стълба и се премахва рискът от запалването му или от предизвикване на късо съединение, което да доведе до смърт на щъркели. Тази дейност е част от нашата работа години преди старта на този проект, но само в неговите рамки досега сме монтирали 680 платформи.

Друг акцент в работата ни е обезопасяването на стълбове чрез различни птицезащитни продукти. Вече са над 1000 стълбовете, по които сме работили. Маркирали сме и над 50 км от най-рисковите за птиците електропроводи, така че да бъдат много по-видими за птиците и те да не се блъскат в тях. Създадохме стандарт за безопасен за птиците стълб, който всяка заинтересована страна може да получи. Също така разработихме и поддържаме детайлна GIS база данни на рискови и обезопасени стълбове. Работим със сърце по проекта. И най-хубавото е, че БДЗП потвърждават, че дейностите ни дават резултат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още