Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Danske Commodities е получила лиценз от Турция за пренос на газ през България

Южната ни съседка в момента има потенциал да изнася между 10 и 15 млрд. куб. м газ годишно за ЕС чрез газопроводи

Danske Commodities е получила лиценз от Турция за пренос на газ през България

Снимка: Ройтерс

Турският орган за регулиране на енергийния пазар (ERMA) наскоро е предоставил лиценз за дейност на Danske Commodities, търговец на природен газ и други видове енергия, подкрепен от норвежката енергийна компания Equinor. 

Лицензът за Danske Commodities ще позволи на дружеството да транспортира газ през България и по този начин Equinor ще запази позицията си на турския пазар, както и своята дейност надолу по веригата. Миналата седмица компанията обяви, че няма да продължи съвместната си програма за проучване на газ в региона на Тракия с канадската Valeura.

През юли миналата година EMRA предостави лицензи и на други две компании – Shell и на турската Aygaz, които също ще изнасят за Европа. 

Още по темата

А общият брой на лицензите, които турските власти са предоставили на компаниите за износ на природен газ от Турция към Европа, е нараснал до 18, информира Daily Sabah. По този начин се затвърждава идеята на Турция за превръщането ѝ в регионален газов хъб.

Представители на EMRA заявиха, че Турция в момента има потенциал да изнася между 10 и 15 млрд. куб. м газ годишно за Европейския съюз (ЕС) чрез газопроводи.

От органа отбелязват още, че все още има свободен капацитет на входно-изходната точка „Странджа 1-Малкочлар“.

Турски представители заявиха, че целта на страната е да се превърне в регионален център за търговия с газ, като това може да стане след като бъдат решени техническите и правни въпроси относно използването на незадействания капацитет за внос на газ, главно при „Турски поток“.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина.

Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

На българска територия газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?