Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Експерт: Електроенергията на БНЕБ сега е два пъти по-скъпа спрямо януари 2018 г.

В България има енергиен монопол, който не е достатъчно добре регулиран от държавата, смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика

Експерт: Електроенергията на БНЕБ сега е два пъти по-скъпа спрямо януари 2018 г.

Снимка: Ройтерс

Ако се сравнят първите дни на януари 2019 г. със същия период през миналата година, цените на електроенергията, предлагани на Българска независима енергийна борса (БНЕБ), са двойно по-високи, заяви пред БНР Председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев

Още по темата

„Съществува дълготрайна и устойчива тенденция цените на пазара на електроенергия в сегмент „ден напред“ да се увеличават значително“, подчерта още Георгиев.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика такава ситуация е притеснителна за предприятията със сериозно потребление на електроенергия, допълвайки, че подобна тенденция се наблюдава и в останалите страни на Европейския съюз (ЕС).

„Когато се говори за увеличение на цени, трябва да се разграничат тези две неща, че има външни фактори – валидни за почти целия блок, и вътрешни - строго специфични за нашия пазар, сам по себе си доста специфичен. Затова мерките трябва да разграничат двата ефекта“, сподели още Стайков.

Според Георгиев предложението за пускане на допълнителни количества електроенергия на свободния пазар от страна на производителите е мярка, която би била от полза и би успокоила пазара.

„Един от основните проблеми в сегмента „ден напред“ е фактът, че голяма част от покупката на електроенергия се извършва през пазара „ден напред“, тъй като по дългосрочни търгове е продадена енергия, която задоволява само около 40% от потреблението, т.е. повече от половината от енергията се купува от пазара „ден напред“. Във всяка страна е различно, но стандартът е между 10% и 20% само да се търгуват на пазар „ден напред“, а останалите количества, съществените, да се търгуват по дългосрочни цени, което гарантира стабилност и прогнозирумеост за производителите и за потребителите“, поясни Георгиев.

Той е категоричен, че търговците няма как да гарантират стабилна и устойчива цена на електроенергия, ако нямат възможност да закупят тази енергия по дългосрочни договори.

„Тези 60%, които се купуват от пазара „ден напред“, цената е доста променлива – в съседни дни се променя до 300%, в съседни часове има 200-300% промени. Практически е невъзможно да бъде прогнозирано и на основа на нея да се гарантират продажби по фиксирани цени. Голяма част от търговците предлагат на своите клиенти продажба на електроенергията по индексирана цена към пазара „ден напред“. Другата алтернатива е или да се оттеглят от пазара, или да фалират“, добави още той.

Мартин Георгиев каза, че през последните години има 17 търговци, които са се оттеглили заради тази специфика на пазара в България, което е 15-20% от регистрираните в страната. В последните две години търговците са натрупали загуби около 50 млн. лв.

„В момента обвиненията срещу ЕРП-тата са, че изкривяват пазара, тъй като пускат оферти за купуване без таван на цената. Това няма как да се случи, защото когато има монополен пазар, цената се диктува от монополиста. Когато има голяма концентрация на пазара, тя може да доведе до намаляване на количествата, които се предлагат, което автоматично вдига цената. Няма как от страна на търсенето пазарът да бъде изкривен, защото проблемът е в предлагането“, заяви от друга страна Стайков.

Според Георгиев основните продавачи на пазара в България са държавните електроцентрали, “т.е. ако има мярка – осигуряване на ликвидност на пазара, то тя трябва да бъде изпълнена от тях”.

“Важна е пиковата енергия – тази, която се консумира през деня, която консумират повече от 90% от потребителите на свободния пазар. Такава енергия няма продадена по дългосрочни договори нито един мегават час, а тя е най-важната и най-чувствителната. Това е нещо, което в много наши становища сме искали да се осигури – предлагане и на пикова енергия, много важна за пазара, и нейното предлагане би предпазило потребителите от тези волатилни цени, които се наблюдават на пазара „ден напред“, поясни експертът.

Според Стайков количествата са важни, но проблемът на българския пазар е, че има огромна концентрация – „точно тези три държавни дружества в холдинг БЕХ създават този проблем, защото, когато те решат, могат да се ограничат количествата, съответно цените се увеличават, а когато предлагането е ограничено, а търсенето – високо, има такива големи волатилности в цените ден за ден, месец за месец. В тези условия регулаторът трябва да има много по-активна роля, защото, когато има монопол, то той се регулира“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
С 33 млн. евро ще се финансират проекти за енергийна ефективност