IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Реален сценарий е след 15 години България да има дефицит на ток

Рестарт на АЕЦ „Белене“ е един от вариантите да избегнем енергиен недостиг, твърди Михаил Константинов

10:33 | 28.05.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Реален сценарий е след 15 години България да има дефицит на ток. Както си говорим, че в момента имаме много ток, така е възможно да останем без електроенергия след 10-15 години. Такава позиция изрази проф. Михаил Константинов в ефира на bTV.

Според него, когато говорим за енергийните проекти на България, трябва да се коментира какво ще стане в най-близко бъдеще, ако сега не бъде предприето нищо.

„Около 30-35% от тока идва от АЕЦ „Козлодуй“. Но реакторите на АЕЦ „Козлодуй” са пред изтичане на лиценза, те реално могат да живея“ още 15 години, като става дума и за площадката, и за реакторите. Около 50% от електроенергията на страната ни се произвежда от ТЕЦ-овете, които обаче работят с мръсно гориво, а едва 10% идват от алтернативната енергия. Тези ТЕЦ-ове също са пред закриване, защото не успяхме да ги направим, така че да отговарят на критериите“, обясни Константинов.

По думите му те са пред закриване, защото ако не спрат работа, страната ни е заплашена от огромни глоби.

„Относно алтернативните източници на енергия, то малките ВЕЦ-ове са изключително вредни и трябва в най-скоро време да бъдат закрити, защото нарушават водния баланс на страната“, обясни експертът. 

Според него вариантите да бъде избегнат дефицит на тока са само два – рестарт на АЕЦ „Белене“ или да се премине към така нареченият „студен синтез“, който обаче не е съвсем безопасен.

„Реакторите на АЕЦ „Белене” са стари, но много сигурни, защото са с пасивна защита. Те нямат нищо общо с онези на „Чернобил” и „Фукушима”. Имат и лицензи за работа”, поясни Константинов. По студения синтез пък има още доста работа от гледна точка на сигурността, добави още той.

Въпросът е накъде ще поеме Европа, защото тук основното желание е да се избегнат санкциите. Проблемът е, че Европа иска някой друг да свърши мръсната работа, допълни Константинов. 

Според него е крайно време хората, които се занимават с външна политика в страната ни, да действат синхронно, визирайки срещата на президента Румен Радев с Владимир Путин и предстоящата среща на премиера Бойко Борисов отново с руския президент.

Двете срещи по-скоро се допълват, а не се разминават, категоричен е експертът. „Президентът има правомощия, но все пак двигател е изпълнителната власт. Може би тези две срещи създават предпоставки за търкания, но разминавания няма, само позитиви“, добави гостът.

„Не знам дали сме готови за „Български поток”, но между Южен и Северен поток ако има някаква разлика, то тя е в полза на Южен поток”, категоричен е Константинов. По думите му монопол има върху „Северен поток”, тъй като в Южен могат да се включат много повече държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
По отношение на потреблението. Водя си статистика от 2004 година и потреблението ми на ток е спаднало с над 50%, но комфорта ми се увеличил с над 100%! Ако в следващите 10 години си сложа фотоволтаици и батерия (просто чакам цената на батерията да падне до около $100 за kWh сега е $380), потреблението ми от мрежата ще спадне с още 80%. И вероятността да се случи е 100% през следващите 10 години, въпроса е в коя точно година ще стане! Затова твърдя, че п-р Михаил Константинов не е от най-добрите математици! От опит го знам - преподавал ми е! Ако беше искрен, можеше да каже каква е вероятността да останем без ток след 15 години! Защото математиката точно на това ни учи, да говорим с цифри! Защо не го е казал!?! Или не го е изчислил или не му харесва отговора!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
"какво правим?"- кого ще питаш след 15г "какво правим?" като виждаш как пада потреблението всяка година! Не е важно колко ток и с какво ще го произвеждаме а дали ще има изобщо кой да го потребява! Щото тия дето се въдят на тумби....те никога не са плащали нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Професор Константинов е прекрасен математик и специалист по избори Когато говори за тези материи всички го слушат внимателно Но когато се увлича и започва да говори за международното положение срутването на световната икономика и долара а сега за енергетика и енергиини баланси всички се смеят Професора е много интелигентен човек и трябва да знае че когато човек започне да разбира и да е специалист по всичко обикнвенно читателите престават да му обръщат внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
CRS
преди 5 години
За какъв студен синтез говори??? Ако правилно съм разбрал, то професора си набавя информацията от комикси....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
national power
преди 5 години
Ралице не се ли усещаш че сваляш нивото на Инвестор до махленска седянка.Тоя професор разбира от ЕСС и режими на ЕСС колкото аз от солфеж.За Атомни централи да не говорим.Спрете да титулувате експерт всеки изкукуригал човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
data
преди 5 години
Бат Мишо е експерт по всичко - математика , избори , демография ,национална сигурност , а сега и ядрена енергетика . Телевизиите кат искат да запълнят с нещо времето викат Бат Мишо и лакърдиите почват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
KPetkov
преди 5 години
Защо така? Най-накрая да чуем и някой, на който силна страна му е математиката, не философията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 7
Гари
преди 5 години
Кога пък стана експерт по енергетика тоя професор? Не беше ли математик? Ало Инвестора, стига пропаганда бе хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
Varfor
преди 5 години
С това намаляващо всяка година с десетки хиляди души население, точно така ще стане. Пак глупости се говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
redcretin
преди 5 години
Поредният платен глашатай.Ако правителството не прецаква ВЕИ-тата, няма да са само 10% добивани по чист начин. Но в Б-стан това е далавера за дупетати ... оттам и плачевния резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още