IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: Системата е стабилна, с 15% расте произведената електроенергия

Повишаването на износа показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните държави, посочи Александър Николов

10:19 | 23.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През последната година произведената електроенергия в България се е увеличила с 15%, а консумацията е нараснала с 4%, което е добър показател. Колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така, заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред БНТ.

По думите му фактът, че се повишава драстично износът, показва, че „нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави“. Според него в целия регион цената е относително еднаква и „така ще бъде, тъй като сме единен пазар“.

По повод недоволството на бизнеса, че правителството слага таван на помощта заради рекордните цени на тока, енергийният министър заяви, че е нормално да има високи очаквания от страна на индустрията, но към момента се постига нормален баланс.

Николов обясни, че причината да има таван е, че трябва да има прогнозируемост в бюджета, а и той подсигурява елемент на заинтересованост и внимание от страна на самия бизнес.

"Обсъжда се олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствено ползване - т.е. доста по-бързо да се олекотят системата и натискът върху бизнеса, като не говорим само за административна подкрепа, а за целия мост – от инвеститор, който да помага на малки, средни бизнеси, до реализация на самия проект и реално драстично намаляване на тежестта на електроенергията като разход в бизнеса", съобщи министърът.

Николов не коментира в детайли наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока заради разделението на властите в страната. Той каза, че това не е голям проблем, но ще се въздържи от това да дава оценка на решения, взети от законодателния орган.

По отношение на ТЕЦ "Марица Изток-2" той смята, че функционирането на предприятието е много добро, но очакванията са то да оптимизира дейността и разходите си.

Николов подчерта, че не се обмислят обаче компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ, тъй като за локалния бизнес на газ цените са значително по-ниски от тези в съседните държави и от средните в Европа.

Министърът е категоричен, че наложеният мораториум не застрашава "Топлофикация-София" с фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство.

Същевременно той определи състоянието на дружеството като "технически фалит", но потвърди, че то няма да спре да функционира, като призова, че „е крайно време да се вземат мерки за състоянието му от всички заинтересовани страни“.

Николов обяви, че скоро ще има нова дефиниция за енергийна бедност, която трябва да подпомогне процеса за създаване на механизми за олекотяване на тежестта към гражданите. Той разчита на Министерството на финансите, което трябва да изсветли бизнеса на хора, които по „легален, полулегален начин имат разполагаем доход“, и това е за сметка на наистина нуждаещи се.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
След гафа с мораториума сега да посочим виновните - хората дето по някакво чудо все пак имат разполагаем, доход. Комунизъм, Холмс - кулаци, как смеят те, да ги натиснем с НАП щото вече не може директно да ги тикнем на каторга в Сибир...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още