IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство поиска смяната на ръководството на "Булгартрансгаз"*

Проверка на КЕВР показа нарушения на дружеството, свързани с кредитирането на "Балкански поток"

14:04 | 05.07.21 г.
<p>
	<em>Андрей Живков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Андрей Живков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният енергиен министър Андрей Живков е поискал смяната на ръководството на "Булгартрансгаз", става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Причината е доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), свързана с "Балкански поток".

На закрито заседание в петък (2 юли) регулаторът е дискутирал резултатите от проверката на газоразпределителното дружество, възложена през април. От тях е видно, че "Булгаргаз" не е съгласувал нито един договор за кредити, с които се финансира проектът за газопровод с КЕВР, каквито са изискванията.

Според процедурата КЕВР трябва да анализира всеки договор за заем, който потенциално може да доведе до задлъжняване на енергийните дружества и съответно - нарушаване на сигурността на доставките.

В края на март, тоест няколко седмици преди изборите, дружеството е изтеглило кредити от четири институции, сред които и Българската банка за развитие (ББР). През август и септември 2020 година "Булгартрансгаз" има шест сключени договора за кредит, свързани с проекта "Балкански поток", е видно още от протокола от заседанието на енергийната комисия.

От "Булгартрансгаз" обясняват, че КЕВР е одобрила бизнесплана за развитието им в периода 2020 - 2024 година и изрично е разгледала начините за привличане на средства за проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на страната. Затова и в компанията смятат, че имат одобрението на енергийния регулатор за сключването на договорите за кредит.

В протокола на КЕВР размера на кредитите е заличен заради търговската тайна, но от Министерството на енергетиката отбелязват, че заради сключените договори задлъжнялостта на "Булгартрансгаз" се увеличава от 4 млн. лева на 2,6 млрд. лева.

Предишният енергиен министър Теменужка Петкова обясни преди време, че "Балкански поток" ще се изплати от транзитните такси за 10 години. Приходите от работата на газопровода за първите четири месеца на 2021 година са 115 млн. лева, а за следващите 20 години тя очакваше от този проект страната да получи най-малко 9 млрд. лева.

Финансовият анализ, изготвен от служебния министър, обаче не потвърждава тези сметки, става ясно още от съобщението на енергийното ведомство.

"Проверка на КЕВР потвърждава, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на "Булгартрансгаз" и води до свръхзадлъжнялост на дружеството", коментират още от Министерството на енергетиката.

"Булгартрансгаз" е в структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Изпълнителен директор на дружеството е Владимир Малинов. В Управителния съвет на дружеството влизат още Дарина Колева, която е председател, и Делян Димитров. 

От БЕХ коментираха, че очакват писмено потвърждение на искането за оставки, отправено от министъра на енергетиката. То ще бъде разгледано от Съвета на директорите холдинга.

"Следва да се има предвид че Булгартрансгаз ЕАД е вертикално интегрирано предприятие с двустепенна система на управление. То е независим преносен оператор, съгласно Закона за енергетика", уточняват още от пресцентъра на БЕХ.

* Информацията е допълнена с коментара на БЕХ по случая

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още