IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ

Промяната е следствие от скорошната ревизия на перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна

21:28 | 01.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Рейтинговата агенция Fitch повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута на Българския енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) от стабилна на позитивна, запазвайки рейтинга на ниво ‘BB’, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Промяната е следствие от скорошната ревизия на перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна.

Рейтингът на емисиите необезпечени облигации на холдинга остава непроменен на ниво ‘ВВ-‘.

Кредитният рейтинг на БЕХ представлява самостоятелен кредитен профил на компанията от ‘b+’, повдигнат с две стъпки до ниво ‘ВВ’, отразявайки силните връзки със собственика на капитала на компанията – българската държава.

Българският енергиен холдинг има експозиция към въглеродно интензивни дейности чрез своята ТЕЦ, използваща лигнитни въглища, отчитат от рейтинговата агенция. Все пак общият производствен микс на групата е диверсифициран, като по-голямата част от производството е от атомна енергия и водни източници.

Така от Fitch считат, че проблемите, свързани с екологичното, социалното и корпоративното управление, са неутрални по отношение на кредита или имат само минимално въздействие върху него.

В структурата на БЕХ в сектор "Електроенергетика" са четири структуроопределящи компании -  "ТЕЦ Марица изток 2", "АЕЦ Козлодуй", "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). В сектор "Газ" холдингът управлява "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още