Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Газпром“ няма да участва в изграждането на газов хъб „Балкан“

Всички ресурси на държавната руска компания са били договорени в дългосрочен план за региона на Балканите, посочи ръководителят на дружеството Алексей Милер

„Газпром“ няма да участва в изграждането на газов хъб „Балкан“

Президентът на "Газпром" Алексей Милер. Снимка: Ройтерс

Руската държавна енергийна компания „Газпром“ не планира участие в изграждането на проекта газов хъб „Балкан“ в България, заяви ръководителят на дружеството Алексей Милер по време на пресконгеренция по повод визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България и срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов, съобщава ТАСС. 

Още по темата

„Газпром“ няма да участва в този проект, тъй като всички наши ресурси в този регион са договорени в дългосрочен план“, посочи Милер.

Той се надява, че проектът за изграждането на газопровода „Северен поток“ 2 няма да повтори съдбата на нереализирания „Южен поток“.

Милер отбеляза, че проектът за строителството на „Турски поток“, който реално зае идеята за реализиране на „Южен поток“, е изпълнен преди края на установения първоначално график.

„Южен поток“ не се осъществи по очевидни причини, докато „Турски поток“ беше реализиран не само в кратките договорни условия, но и преди поставения краен срок“, посочи още Милер.

По-рано днес енергийният министър на България Теменужка Петкова отбеляза, че приходите, които ще се реализират от газопровода „Турски поток” за година, са над 397 млн. лв., което означава, че до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията в проекта.

Тя уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за „Турски поток” е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция „Провадия” до българо-сръбската граница.

През изминалата седмица „Булгартрансгаз“ ЕАД възобнови търга за избор на изпълнител на доставката на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура на страната - връзката до Сърбия, която ще се свърже с "Турски поток".

Процедурата беше спряна поради подадена жалба и постъпило във връзка с нея искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“ от страна на „Атоменергоремонт“, която впоследствие оттегли жалбата.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
9
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
ЕСТЕСТВЕНО Е ГАЗПРОМ ДА НЕ УЧАСТВА В ХЪБ БАЛКАН , който основно разчита на доставката на синьо гориво от ЮЖНИЯ ГАЗОВ КОРИДОР , работещ с газ от ТУРКМЕНИСТАН !!!Страните които ще доставят газ по този коридор са Туркменистан Азербайджан, Грузия и разбира се БЪЛГАРИЯ!!Точно за това трасе се изгражда и новият газопровод от ПРОВАДИЯ за ЗАЙЧАР за който бюджета отдели едни 3 милиарда лева !!На опита да се заобиколи КАСПИЙСКО МОРЕ през ИРАН се противопоставят не само ГАЗПРОМ , но и САЩ и ИЗРАЕЛ. Риска който поемаме по доставката на газ по ЮЖНИЯ КОРИДОР е толкова голям , че е възможно през 2020 година да останеми без газ или ако го има от Александрополис да е толкова скъп , че да ИЗГОНИ ВСИЧКИ ИНВЕСТИТОРИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!Залога е толкова голям, че някои ХАЗАРТНИ ИГРАЧИ дори нямат на идея какво може да струва на държавата ни ТОВА КОЕТО ВЧЕРА СЕ СЛУЧИ!!!НЕ ЗНАМ КАК УТЕКНАХА В ГЛАВАТА НА БОРИСОВ ДУМИТЕ НА МЕДВЕДЕВ : "Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде и централите да работят".ЗАЩОТО АКО НЕ ДОЙДЕ ТАЗИ ГАЗ ОТ ТУРКМЕНИСТАН БОРИСОВ РИСКУВА НЕ САМО СЪДБАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, НО И СОБСТВЕНАТА СИ ГЛАВА!ТОВА НЯМА ДА МУ ГО ПРОСТЯТ НЕ САМО У НАС , НО И СЪСЕДИТЕ НИ КОИТО ЗАРАДИ НЕГОВОТО ПОВЕДЕНИЕ ЩЕ ОСТАНАТ НА ГАЗЕНИ ЛАМПИ!СЛЕД КАЗАНОТО ОТ МЕДВЕДЕВ СТАВА ЯСНО, ЧЕ РУСКАТА ГАЗ ЩЕ ТЕЧЕ В НАПРАВЛЕНИЕ ТУРЦИЯ ГЪРЦИЯ ИТАЛИЯ!!! Дали сме вписани в тази сметка?? ЕДВА ЛИ !!
3
 
1
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ще наливаме пари...
3
 
2
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
И какво ще правим сега ?

Още от Енергетика
КЕВР: Всички енергийни дружества искат увеличение на цените