Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Газпром" плати авансово за преноса на газ през България до 2023 г.

С получените средства "Булгартрансгаз" ще погаси част от задълженията си за реализацията на "Балкански поток" и банкови заеми

"Газпром" плати авансово за преноса на газ през България до 2023 г.

Снимка: Архив Ройтерс

"Газпром Експорт" е извършила авансово плащане за резервиране на капацитет през газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" от 1 юли 2021 година до 30 юни 2023 година, става ясно от съобщение на българския газопреносен оператор.

Общата сума, изчислена при прогнозна годишна индексация на договора за следващите две газови години, възлиза на 704,4 млн. лева без ДДС. При прилагането на дисконтов фактор от 2,7% на годишна база, сумата на авансовото плащане възлиза на 683,3 млн. лева, или около 349 млн. евро, отбелязват още от "Булгартрансгаз".

На 17 юни компанията е уведомила всички ползватели на мрежата за възможността за еднократно авансово плащане, за което ще бъде приложена отстъпка от 2,7%, при резервация на мрежата за поне една години. Предложението е било валидно за всички резервирали дългосрочен капацитет, както и за планиращите заявки.

От съобщението не става ясно дали и други клиенти на "Булгартрансгаз" са се възползвали от тази възможност.

Още по темата

Получените от "Газпром" средства ще бъдат насочени за изплащане на задължения по проекта за разширяване на газопреносната мрежа на страната, който се изпълнява от "Консорциум Аркад", познат като "Балкански поток". "Булгартарнгаз" се е разбрал за предсрочно изплащане на сума в размер на 461 млн. лева, с което се спестяват 80,3 млн. лева от лихви.

Допълнително ще бъде реализирана икономия от 14,6 млн. лева, защото се намалява процентът на дължимото оскъпяване за тригодишен период.

С останалите средства "Булгартрансгаз" ще плати предсрочно свои задължения към търговски банки в размер на 65 млн. евро. С този ход ще се икономисат 11,6 млн. лева от разходи за лихви.

Оставащите 95 млн. лева компанията е решила да насочи към бъдещи оперативни, инвестиционни и финансови разходи, се казва още в съобщението.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
zelka007 до: markov
преди 1 месец
чак пъклена не е ... поинтересувай се кой смени бултрансгаз като доставчик на природен газ за лукойл и ще ти светне що са толкова плащачи ... :)))
1
 
0
 
3
bgMan до: markov
преди 1 месец
Не знам само защо тарифите са толкова занижени дори и с лихвите. По предните проекти България печелеше много повече от транзит. Стува ми се някой министър + президент и премиер отново са предали българските национални интереси заради 200К евро годишно в личните им офшорни сметки.
3
 
1
 
2
преди 1 месец
Поредната "пъклена завера" на Руснаците. Гадове, не ги е срам ще ни плащат авансово :) :) :) Стоенчо, Зелка ???
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Много хубаво. Как са избрали процента?

Още от Енергетика
"Булгаргаз" поиска с 24% по-скъп газ от октомври