IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се конкуренция на газовия хъб "Балкан"

Интересът към търговията на газовата платформа, функционираща в момента, се увеличава, показват данните на газовия хъб

13:04 | 09.03.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 25 март Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на закрито заседание искането на Българската енергийна търговска платформа (БЕТП) за 35-годишен лиценз за организиране на газова борса у нас. На открито заседание днес (9 март) регулаторът разгледа доклада на работната група по това искане.

От компанията направиха уточнение, че в документа е допусната техническа грешка и те нямат намерение да търгуват само с "български газ и енергия", както е посочено, а с газ и енергия на територията на България.

При това положение компанията вече дава заявка за реална конкуренция на съществуващата в момента платформа за търговия с газ, организирана от газов хъб "Балкан". В заявлението си до КЕВР от БЕТП посочват, че имат сключен договор с борсовия оператор Trayport, с която платформа работи в момента и газовият хъб "Балкан".

В доклада на работната група беше посочено, че компанията покрива всички необходими изисквания за организиране на борса за природен газ.

БЕТП е регистрирана през лятото на 2019 г. с капитал от 50 хил. лева. Основният предмет на дейност е организиране на регулиран борсов пазар за осъществяване на електронна търговия, става ясно от справка в Търговския регистър.

Дружеството се представлява от Искър Искров, който е в Съвета на директорите на "Агрополихим", а в Съвета на директорите на БЕТП са още Георги Цветанов Найденов и Киро Георгиев Киров.

По време на днешното заседание регулаторът разгледа и алтернативното заявление на газовия хъб за издаване на лиценз за организиране на пазар на природен газ.

От думите на изпълнителния директор Кирил Равначки става ясно, че към края на февруари на платформата в момента са регистрирани 43 участника, от които 60% са български компании, включително и големи индустриални потребители.

Останалите участници са европейски търговци на природен газ.

От коментарите става ясно още, че интересът към платформата се увеличава, като реализираните количества по краткосрочните продукти се утрояват, а по дългосрочните - се удвояват. Предстои изграждането на клирингов механизъм на платформата, за да се гарантира нормалното функциониране и повишаване на ликвидността, посочи още Равначки пред КЕВР.

Платформата за търговия с природен газ у нас заработи от началото на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
с химични формули, а не с лозунги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
алеее, вече почна и с дебелите лъжи ... я сподели формулата на биометана и обясни как единия метан гори по еко от другия .. а хими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
БиоМетанът отделя 79% ПО-МАЛКО Емисии на СО2 в сравнение с Природния Газ - " GHG emissions for the Biomethane resulted in up to 79% lower in comparison with Natural Gas provided by the Italian pipeline " - https://***.e3s-conferences.org/articles/e3sconf/pdf/2020/57/e3sconf_ati2020_08019.pdfОсвен това, при масово производство на свръхбързорастящи (1м/ден) култури като Бамбук Беема, Гигантски Келп - Macrocystis Pyrifera и др., с Ежедневни Жътви, целият СО2 от изгаряната на място Прахова Биомаса за Отопление и Осветление на В-Фермата, се ВРЪЩА ОБРАТНО във Фермата за допълнително стимулиране на ускорен растеж на Биомасата, отделно от допълнително консумирания СО2 от Атмосферата, който се компенсира напълно с отделеният СО2 при изгаряне на Биогоривата произведени от Фермата, като Пелети, БиоМетан, БиоЕтанол и БиоДизел, изгаряни на други места извън Фермата.Тук дори не говорим за твърдите продукти, произведени от ламинирани и пресовани бамбукови стебла, като различни плоскости, ламинати, профили и др., а също текстилни влакна, целулозни пулпове, храни, фуражи, торове, материали и др., които са отличен СКЛАД в продължение на десетилетия, за СО2 - директно или опосредствано - чрез дългосрочно депозиране в Почвата под формата на ТОР например.Така че не само БиоМетанът , но и ВСИЧКИ други Биогорива, произведени в големи количества (>1,000т/ден) по бързооборотната технология Вертикална Ферма, съществуват в затворен оборотен цикъл и имат не само Неутрален, но дори и Негативен Въглероден Отпечатък. https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://biodizel.alle.bghttps://nula-energia.alle.bghtpts://bamboo-economy.alle.bghttps://bamboo-biomass.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
При изгарянето на метана, се отделят по маса 55% СО2, стига смешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
grainis
преди 3 години
Технологиите за масово производство на свръх-евтин, 100% Карбон-Неутрален БиоМетан от бързорастящ (1м/ден) Бамбук и Гигантски Келп - https://nula-energia.alle.bg , както и на евтин и чист БиоДизел от Фъстъци, отглеждани на рото-елеваторни рафтове, във Вертикална Аеропонна Ферма - https://biodizel.alle.bg , ще са мощна конкуренция на този хъб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още