IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има само една номинация за председател на КЕВР

Изборът е предрешен и няма да има истинско състезание, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

11:15 | 27.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До изтичането на крайния срок за номинации в Народното събрание има само едно предложение за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и за един член с опит в областта на енергетиката. Това означава, че изборът е предрешен, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев по време на дебатите на второ четене на законопроекта за промени в Закона за енергетиката в пленарната зала.

Според Румен Христов (ГЕРБ-СДС) липсата на повече кандидати показва, че партиите в управляващата коалиция имат договорка кой ще влезе в енергийния регулатор.

От "Продължаваме промяната" изтъкнаха, че всички са имали достатъчно време, за да номинират свои кандидати.

Добрев не даде имената на номинираните. Преди дни той беше категоричен, че новият председател на енергийния регулатор ще бъда Васил Щонов. Според публикации в медиите обаче той е отказал номинацията. По неофициална информация предложението на управляващите е зам.-министърът на енергетиката Станислав Тодоров.

Тодоров по образование е юрист, но има девет години стаж в AES ТЕЦ "Марица Изток 1". В последните години е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика в частния сектор, сочи кратката биографична справка на назначения през миналата седмица зам.-министър.

Номинацията на член на регулатора с опит в областта на енергетиката е от "Има такъв народ", допълни още Рамадан Аталай (ДПС).

Процедурата за избор на нов председател стартира в края на миналата седмица, след като депутатите приеха правилата на извънредно заседание в петък (21 януари). Мандатът на сегашния председател Иван Иванов изтече още през април 2020 г., но процедурата за неговата смяна се провали на два пъти заради липсата на кандидати.

По време на дебатите в петък опозицията изтъкна своите опасения, че няма да е ясно по кои текстове на закона ще бъдат избрани новите членове на фона на паралелно течащата процедура за промени в Закона за енергетиката именно в частта за състава на КЕВР.

Днес депутатите отхвърлиха предложението на Делян Добрев повече лица да могат да номинират членове на КЕВР - не само депутатите, но и президентът, неправителствени организации, синдикални и работодателски организации. По време на дебатите бившият енергиен министър изтъкна, че липсата на номинации е показател, че е нужно повече лица да могат да предлагат кандидати за членове на КЕВР.

При предишния избор на председател на енергийния регулатор през 2015 г. е имало истинско състезание и кандидатите са представили своите адекватни концепции за развитие, категоричен беше още Добрев.

От опозицията коментираха, че промяната в Закона за енергетика цели "овладяването на енергийния регулатор". Рамадан Аталай обвини новите управляващи, че са разрушили доверието в независимия регулатор. Той допълни, че с промените се сваля нивото на експертиза на членовете. 

На второ четене беше одобрено намаляването на състава на КЕВР от деветима на петима души - по двама членове с опит в енергетиката и във ВиК и председател на комисията. Отпадат членът с опит в сферата на икономиката и юристът. Депутатите одобриха и нови изисквания за опита и квалификацията на новите членове на енергийния регулатор.

Владимир Табутов ("Продължаваме промяната") коментира, че експертността на енергийния регулатор идва не само от членовете, а и от специализираната администрация. Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) контрира, че при такъв аргумент е възможно и съществено съкращаване на броя на депутатите и да се разчита на експертността на служителите на администрацията на Народното събрание.

Николай Ангов ("Продължаваме промяната") смята, че с намаляване на броя на членовете на КЕВР ще има по-ясна отговорност кой взима решенията, по-голяма безпристрасност и по-малко опити за влияние върху администрацията.

Един от вносителите на предложението за намаляване на състава на КЕВР Виктория Василева ("Има такъв народ") обясни, че целта е подобряване на ефективността. Колкото до сегашния състав на енергийния регулатор тя каза, че заради негови грешни и лобистки решения Националната електрическа компания (НЕК) е загубила 2 млрд. лева, а Българският енергиен холдинг (БЕХ) има несъбрани вземания от 1 млрд. лева.

Депутатите продължават да разглеждат на второ четене предложенията за промяна в Закона за енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Пак бива.Можеше да е пак Виолета Лорер..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още