Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ИПИ: Излизането на всички производители на ток на борсата е риск за търговията

При липсата на клирингова къща на енергийната борса няма да има механизъм за надзор и контрол над търговията, опасяват се анализаторите

ИПИ: Излизането на всички производители на ток на борсата е риск за търговията

Снимка: Архив Ройтерс

Със законодателни промени в края на 2017 година всички производители с над 5 мегавата инсталирана мощност вече продават своята електроенергия през борсата. Целта на тази промяна е повишаването на прозрачността на търговията и повишаването на доверието в сектора.

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) анализира дали тези цели са постигнати.

Още по темата

В оценката си експертите критикуват на първо място начина, по който бяха направени тези промени - между първо и второ четене с Преходни и заключителни разпоредби на Закона за безопасното използване на ядрена енергия. По този начин законодателите избягват задължителните консултации и изготвянето на оценка за въздействието от промяната.

Промените бяха направени бързо - внесени на 6 декември и обнародвани в Държавен вестник на 22 декември,което пък не оставя никакво време за промяна в правилата на работа на енергийната борса.

Оценката на ИПИ е, че направена по този начин промяната не засилва доверието в работата на свободния пазар, а напротив - допълнително го отслабва. Още повече, че търговията на борсата продължава да се извършва без клирингова къща.

Още от създаването на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не беше създадена клирингова къща, а самата борса беше страна по всички сделки в сегмента "ден напред" и на Централизирания пазар за двустранни договори. От 1 януари 2018 година обаче борсовият оператор вече не е страна при двустранните договори, което означава, че договорите ще се сключват между търговските участници, а борсата няма да има информация за условията по тях, както и няма да има механизъм за контрол и надзор.

Това положение увеличава рисковете пред търговията на организираният борсов пазар, посочват още от ИПИ.

Експертите изразяват и опасенията си, че след последните промени в законодателството количествата, търгувани през борсата, ще се удвоят, а това това поставя под въпрос капацитета на оператора на фона на малкия му опит.

През 2016 година по свободно договорени цени у нас са изтъргувани общо 15,5 тераватчаса електроенергия, от които 2,5 тераватчаса през борсовия сегмент ден напред и минимални количества в сегмента за двустранни договори. 

Повишаването на доверието в свободния пазар няма как да се извърши чрез въвеждане на задължения и ограничения, а следва да създаде необходимите пазарни механизми, които подобряват неговата ефективност, посочва се в анализа на ИПИ. Доверието се създава от наличието на конкуренция, ликвидност и намаляване на рисковете при търговия.

"Контрапродуктивно е въвеждането на задължения за търгуване на електрическа енергия само на организирания борсов пазар при липса на механизъм за управление на рисковете, свързани с работата му като наличието на клирингова къща", е заключението на експертите.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
Pyramid до: Hahoto
преди 10 месеца
...Тук има полтергайсти. Ходят и ми трият коментарите.
Иначе, както съм съгласен с предстоящата криза в енергетиката, не съм съгласен с "единствено потърпевшите": Повече ще са. И първи, по веригата, ще зачезнат печалбите, след което, колапсът ще се сгромоляса в/у всички. Разбира се, ако някой "бял лебед" не внесе Промяната. Как? Още не знам, сега се учи да лети.
5
 
1
 
4
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Ако едно ВЕИ продава тока за 900 лв. мегавата, а на борсата е 100 лв. примерно. И веито излезе на борсата заедно със всички играчи /като АмИриканските централи/, то цената на тази борса заради свръхпредлагането ще падне примерно на 50. Държавата ще трябва да плати разликата на ВЕИто от джеба си или 850 лв. и ще дотира бизнеса на Домусага и прочие Велевци, които рИвът като вдовици денонощно. Обаче като падне цената на 50 лв. /примерно/ то държавните АЕЦ и ТЕЦ2 ще требе да продават под себестойност по задължение на тази борсичка, а на тях държавата няма как да им доплаща разликата между ПАЗАРНАТА цена и БОРСОВАТА. Те ето за това държавните ще гълтат вода, Велеци ще обясняват, колко са нереформирани и е лошо че са държавни. Така всъщност предстои нова криза в енергетиката, в която естествено потърпевши ще са държавата, данъкоплатците опосредствено и държавните енергийни дружества.
0
 
8
 
3
преди 11 месеца
Яка ги е Шиза погнала за погнала, още стигнала. Стигнала, още хванала.
А има и друг вариант: Всички излизат от борсата ... и чакат Делянчо Добрев да им реши въпросите. Утопия? Сигурно. Що мрънкат, тогава? Пазарът ще развие способности да се саморегулира, или ще се разпадне сам. Искахме либерализация? Заповядайте!
0
 
23
 
2
преди 11 месеца
Института по ''пазарна'' икономика (ИПИ), против пазара на ток и излизането на всички производители на борсата за електроенергия, защото това било риск за търговията! Ами, дами и господа ''анализатори'' и ''експерти'' на държавна издръжка, ''Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!'' и да си продава бизнеса, щом се страхува от пазара.
0
 
19
 
1
преди 11 месеца
... излизането на производителите на пазара /вместо прекупвачите/ било "риск за търговията". Или това намирисва /лошо/, или ...

Още от Енергетика
Георги Първанов: Необходима е нова енергийна стратегия