Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ив. Иванов: В КЕВР си взаимодействаме с неправителствения сектор

Председателят на КЕВР заяви, че изказаното от неправителствени организации мнение може да бъде взето предвид при вземането на решение

Ив. Иванов: В КЕВР си взаимодействаме с неправителствения сектор

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) си взаимодейства с неправителствения сектор, увери председателят на институцията Иван Иванов по време на дискусията "Ролята на неправителствените организации при формирането на енергийната политика". Събитието е част от програмата на европейското председателство и се организира от Института за енергиен мениджмънт.

Иванов посочи, че националният регулатор не определя енергийната политика, но благодарение на функциите, които има, следи за нейното изпълнение. Институцията има политическа и корпоративна независимост, но това не означава, че е откъсната от обществото и организациите. Той припомни още, че потребителите всъщност ще бъдат в центъра на Четвъртия енергиен пакет ("Чиста енергия за всички европейци").

Още по темата

По закон КЕВР е длъжна да организира обществени дискусии, когато взима обществено значими решения (за цената на електроенергията или газа), при позиции на регулатора или при обсъждане на общи административни актове (например общите условия в договорите между потребителите и лицензирани дружества).

Без да е предвидено в закона, КЕВР дава право на всеки да взима отношение по казус при открити заседания в регулатора, заяви още Иванов.

Тай беше категоричен, че има правила и изказаното от неправителствени организации мнение може да бъде взето предвид при вземането на решение. Предложението обаче трябва да бъде в съответствие с нормативната база.

"Диалогът действително се осъществява", увери Иванов.

Богомил Николов от "Активни потребители" отбеляза един пропуск в системата - невъзможността на засегнати от дадено решение на регулатора страни да отстояват своите мотиви в съда. В момента само доставчик на услугата може да обжалва решение на КЕВР например за цена на електроенергия.

"В този случай хората, които трябва да плащат цената, не могат да я обжалват", коментира Николов.

Според него възможността обществеността да обжалва в съда решения на регулатора ще допринесе за качеството на работата на институциите.

В своето изложение Николов обясни още, че КЕВР има политическа, но не и финансова независимост. Той призова таксите и глобите, които институцията налага, да влизат в бюджета на регулатора, което допълнително ще гарантира, че институцията работи добре.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала