IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ подаде оставка

Александър Александров заменя Кремен Георгиев на ръководния пост

21:15 | 18.11.19 г.
<p>
	<em>Снимак: Ройтерс</em></p>

Снимак: Ройтерс

Изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ Кремен Георгиев подаде оставка. Това съобщиха от дружеството и уточниха, че решението му е било обсъдено с надзорния съвет, но не се съобщават мотивите, информира Bulgaria on Air

Оставката на Георгиев е приета единодушно от съвета. Дружеството е утвърдило за нов изпълнителен директор Александър Александров – член на досегашния Управителен съвет.

Оставката идва няколко месеца след като държавното енергийно дружество "Булгаргаз" ЕАД заведе дело срещу компанията за дългове от 35 млн. лева за доставен природен газ. Сумата е част от общия дълг от над 120 млн. лв, натрупан за една година.

Investor припомня, че на 1 август „Топлофикация-София“ съобщи, че е превела 7 млн. лева на държавния газов доставчик „Булгаргаз“, като до края на същия месец се очакваше да бъдат изплатена цялата сума в размер на 35 млн. лв.

Според говорителя на дружеството Елизабет Павлова „Топлофикация София“ разчита на постъпленията от изравнителните сметки, както и на постъпленията от произведена електрическа енергия, и в рамките на указания от „Булгаргаз“ срок дълговете трябваше да бъдат изплатени.

„Дружеството заплаща консумирания природен газ предварително. Плаща се това, което се предполага, че ще се консумира, преди да е получено и след изтичане на периода получаваме изравнителна сметка. В един зимен ден отоплението на столицата струва около 2 млн. лева. Това обяснява защо са толкова големи сумите“, обясни в началото на август Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още