IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Керемедчиев: Администрацията на Байдън ще е по-активна срещу "Северен поток 2"

Бившият дипломат прогнозира, че България ще влезе в епицентъра на сблъсък между САЩ и Русия

09:31 | 21.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на новоизбраният американски президент Джо Байдън ще бъде много по-активна от тази на Доналд Тръмп спрямо Русия, прогнозира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред "Нова телевизия". Според него две основни точки на натиск на САЩ ще бъдат "Северен поток 2" и "Турски поток" и продължението му на територията на България.

В края на миналата седмица България обяви за персона нон грата военното аташе на руското посолство и му даде срок от 72 часа да напусне страната.

Според Керемедчиев това няма да има съществено значение за мисията на Русия и само ще бъде сменено военното аташе Василий Сезанович.

Според доказателствата на прокуратурата и ДАНС Сезанович е събирал информация, която е представлявала държавна тайна. От 2017 година той е събирал информация за числеността и разполагането на военнослужещи на САЩ у нас.

Керемедчиев отбеляза, че това е шестият руски дипломат, който е обявен за персона нон грата.

За него има две причини за случая - санкциите на САЩ срещу Турция, което променя Източното крило на НАТО и България и Румъния ще бъдат първите точки на съприкосновение между блока и Русия.

Втората причина е Северна Македония - забавянето на членството на Скопие в ЕС отговаря на интересите на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още