IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР намали цените на природния газ и топлинната енергия за май

Природният газ ще е с 11% по-евтин, докато цената на топлинната енергия се понижава с до 5% в зависимост от населеното място

16:45 | 01.05.20 г.
<p>
	Председателят на КЕВР Иван Иванов. <em>Снимка: КЕВР</em></p>

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: КЕВР

От днес (1 май) цената на природния газ се понижава с 11%, а тази на топлинната енергия отчита спад в диапазона 1-5%, реши окончателно на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ценовото решение беше оповестено от председателя на Комисията доц. Иван Иванов чрез онлайн излъчване на интернет страницата на регулатора. 

Решението на регулатора е свързано с подаденото от българското държавно енергийно дружество "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена на природния газ за месец май 2020 г., по която общественият доставчик ще продава ресурса на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Окончателното ценово решение на Комисията е прието в съответствие с променените условия на договора между "Булгаргаз" "Газпром експорт".

Утвърдената от КЕВР цена на природния газ от 1 май е в размер на 22,35 лв за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тя е с 11,31% по-ниска от цената за месец април, която е 25,20 лв за мегаватчас.

С утвърдената цена на природния газ за май, общото намаление спрямо цените на синьото гориво, които бяха валидни до 31 март, е 49,25%.

Също така регулаторът взе решение за определяне на нови пределни цени на топлинната енергия на топлофикационните дружества, които ползват природен газ. За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 5,15 %, във Враца – с 4,14%, в Пловдив - с 1,08 %, в Плевен - с 2,62 %, в Бургас – с 2,97 %, във Варна – с 1,30 %. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 3,04 % по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 2,90%.

цени цени

Средното намаление на цените на топлинните услуги е с 3,95%

С утвърдените цени на топлинната енергия за май общото намаление спрямо цените, които бяха валидни до 31.03.2020 г., е с 24,93%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още