Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР намали цените на природния газ и топлинната енергия за май

Природният газ ще е с 11% по-евтин, докато цената на топлинната енергия се понижава с до 5% в зависимост от населеното място

КЕВР намали цените на природния газ и топлинната енергия за май

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: КЕВР

От днес (1 май) цената на природния газ се понижава с 11%, а тази на топлинната енергия отчита спад в диапазона 1-5%, реши окончателно на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ценовото решение беше оповестено от председателя на Комисията доц. Иван Иванов чрез онлайн излъчване на интернет страницата на регулатора. 

Още по темата

Решението на регулатора е свързано с подаденото от българското държавно енергийно дружество "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена на природния газ за месец май 2020 г., по която общественият доставчик ще продава ресурса на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Окончателното ценово решение на Комисията е прието в съответствие с променените условия на договора между "Булгаргаз" "Газпром експорт".

Утвърдената от КЕВР цена на природния газ от 1 май е в размер на 22,35 лв за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тя е с 11,31% по-ниска от цената за месец април, която е 25,20 лв за мегаватчас.

С утвърдената цена на природния газ за май, общото намаление спрямо цените на синьото гориво, които бяха валидни до 31 март, е 49,25%.

Също така регулаторът взе решение за определяне на нови пределни цени на топлинната енергия на топлофикационните дружества, които ползват природен газ. За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 5,15 %, във Враца – с 4,14%, в Пловдив - с 1,08 %, в Плевен - с 2,62 %, в Бургас – с 2,97 %, във Варна – с 1,30 %. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 3,04 % по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 2,90%.

Средното намаление на цените на топлинните услуги е с 3,95%

С утвърдените цени на топлинната енергия за май общото намаление спрямо цените, които бяха валидни до 31.03.2020 г., е с 24,93%.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ИПИ: Енергийна политика с протоколни решения