IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР взе решение за повишаване на цената на природния газ с близо 14%

Покачването на цената за крайните битови и стопански клиенти ще бъде под 8%, заявиха от регулатора

14:02 | 28.09.18 г.
<p>
	Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, Снимка: КЕВР</p>

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, Снимка: КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие предложението на „Булгаргаз“ ЕАД за повишаване на цената на природния газ с 13,89% спрямо третото тримесечие на на настоящата година, като синьото гориво ще се продава при 456,65 лв за 1000 куб.м или 43,28 лв за мегаватчас без начислени акцизи и ДДС, показва съобщение в сайта на комисията.

Поради запазване на размера на съпътстващите такси за достъп, пренос, разпределение и снабдяване с природен газ, повишението на цената за крайните битови и стопански клиенти ще бъде под 8%. 

Утвърдената от КЕВР цена включва компонента за услугата „обществена доставка“, която е в размер на 6,17 лв/1000 куб.м. В цената е включена и компонента „задължение към обществото“ от 1,40 лв/1000 куб.м, която покрива разходите на „Булгаргаз“ за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В предлаганата цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газпопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по договореностите с „Булгартрансгаз“ ЕАД.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и руската компания „Газпром Експорт“.

КЕВР е упълномощена да взима подобни решения, тъй като пазарът на природен газ в България не разполага с фактически предпоставки за формиране на конкурентна среда и Комисията регулира цената на синьото гориво за крайните снабдители и за клиентите, като се произнася с отделни ценови решения за всяко тримесечие на годината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още