Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР взе решение за повишаване на цената на природния газ с близо 14%

Покачването на цената за крайните битови и стопански клиенти ще бъде под 8%, заявиха от регулатора

КЕВР взе решение за повишаване на цената на природния газ с близо 14%

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, Снимка: КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие предложението на „Булгаргаз“ ЕАД за повишаване на цената на природния газ с 13,89% спрямо третото тримесечие на на настоящата година, като синьото гориво ще се продава при 456,65 лв за 1000 куб.м или 43,28 лв за мегаватчас без начислени акцизи и ДДС, показва съобщение в сайта на комисията.

Поради запазване на размера на съпътстващите такси за достъп, пренос, разпределение и снабдяване с природен газ, повишението на цената за крайните битови и стопански клиенти ще бъде под 8%. 

Още по темата

Утвърдената от КЕВР цена включва компонента за услугата „обществена доставка“, която е в размер на 6,17 лв/1000 куб.м. В цената е включена и компонента „задължение към обществото“ от 1,40 лв/1000 куб.м, която покрива разходите на „Булгаргаз“ за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В предлаганата цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газпопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по договореностите с „Булгартрансгаз“ ЕАД.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и руската компания „Газпром Експорт“.

КЕВР е упълномощена да взима подобни решения, тъй като пазарът на природен газ в България не разполага с фактически предпоставки за формиране на конкурентна среда и Комисията регулира цената на синьото гориво за крайните снабдители и за клиентите, като се произнася с отделни ценови решения за всяко тримесечие на годината.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
БНЕБ отчита рекорден обем на търговията в сегмент „Ден напред“ през юли