Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Маришкият басейн ще бъде реформиран чрез инфраструктура за водород

Регионът ще получи помощ по обновения национален План за възстановяване и устойчив растеж

Маришкият басейн ще бъде реформиран чрез инфраструктура за водород

Снимка: Bloomberg LP

България ще изгради газова инфраструктура в Маришкия басейн, сочи обновеният национален План за възстановянане, по който България ще получи пари от европейските фондове, предвидени за устойчиво развитие на европейската икономика след пандемията от коронавируса.

По тръбите ще може да бъде доставен и водород, което ще бъде основата на същественото реформиране на Маришкия басейн и на по-късен етап директно ще елиминира въглеродните емисии от производството на електроенергия. Това разказа Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда по време на онлайн конференцията "Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации - Зелена програма - Цифрова трансформация", организирана от Economist Events.

Промяната в Плана беше направена преди броени дни и тя отразява доста критики, че в проектите в него не са включени въглищните региони, които ще бъдат на фокус при енергийната трансформация. Предвидени са проекти на стойност около 500 млн. лева, сред които и за изграждане на близо 200 километра газопроводи в региона. 

Така газ от газовата връзка IGB ще може да бъде използван за захранване на централите с природен газ.

Още по темата

По време на конференцията Ивелина Василева посочи, че 47% от парите, предвидени в Националния план са насочени именно към зеления преход. Освен към модернизация на енергийната система, средства ще бъдат насочени още към саниране, изграждане на екологични инсталации на еднофамилни домове и други елементи за създаване на нисковъглеродна икономика.

Причината за тази насока е, че България е силно енергоемка икономика - коства ни 3,5 повече енергия за производството на единица брутен вътрешен продукт (БВП) спрямо останалите държави в ЕС. 93% от сградния фонд не отговарят на изискванията за енергийна ефективност, а енергетиката емитира 70% от емисиите въглероден диоксид, като близо половината от електроенергията се произвежда от въглища, коментира още Василева.

Тя подчерта още, че Зелената сделка е шанс за ускорено развитие на България, но с грижа и за хората. По думите й планът на ЕС дава възможност за комбиниране на грижата за околната среда и действията на отговорния бизнес.

Освен пред предизвикателствата за икономическото възстановяване, светът е изправен и пред кризата, свързана с опазването на околната среда, коментира Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Тя отбеляза, че през 2020 година институцията се е превърнала в "климатичната банка на ЕС".

През 2020 година ЕИБ е инвестирала общо 77 млрд. евро, от които 26 млрд. евро са насочени към зелени проекти. "Подкрепяме и публичния, и частния сектор, които имат специални ангажименти към опазването на околната среда", каза тя.

Павлова подчерта, че сред приоритетите на ЕИБ през следващото десетилетие е целта всички проекти на банката да бъдат обвързани с ангажиментите по Парижкото споразумение, както и привличане на 1 трилион евро за зелено финансиране.

Тя посочи още, че трансформацията трябва да бъде внимателно обмислена, за да не се окаже, че помагайки на един регион или сектор, се вреди на други.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
2
 
7
преди 7 месеца
"А къде са фотоволтаичните паркове изградени върху рекултивираните площи на мините"Тъй ами, нощем да им светят с фенерчета, да топлят Тексас...
4
 
1
 
6
преди 7 месеца
Тия хубавци най-после възприеха моята идея за водорода, дето я повтарям като папагал от няколко години. Скоро ще се сетят да правят и водород с вода от Дунава и ток от Белене, и толкоз ще им се услади, че ще вдигнат още десет Беленета по Дунава.Бавно, но накрая все пак им загряват реотаните, - като им опре яйцето, де.Чистият Водород обаче е около 100 пъти по-скъп и 1000 пъти по-опасен от Модифицирания Оксиводород (МОН), който може да се компресира до 1000 атм., да се втечнява лесно при -178 гр.С r да се съхранява в стандартни CNG/LNG Цистерни с години, без да демонстрира течове, окрехкотяване, проникване, дифузия и др. често срещани и твърде опасни недостатъци на чистия водород .Като знам нивото на трудова дисциплина, очаквайте чести и яки Н2-Фойерверки.МОНGas се произвежда чрез ниско-енергийна електролиза на вода (LPWE).Патентован е в Япония през 2008 и 2011.https://coal-to-gas.alle.bgЗа мен обаче е много по-проста, ефективна и печеливша технологията за производство на БиоМетан от свръхбързорастящ (1м/ден) Бамбук, отглеждан хипер-интензивно, върху ротационни рафтове, в тропическа Аеропонна Вертикална Ферма с 24ч. ЛЕД осветление - цианов спектър, предлагаща ежедневни жътви с гигантски добиви на биомаса, която може да се суши, смила и подава като Прахово Гориво в Газо-Прахови Турбини, или да се подлага на 35-дневен цикъл на Анаеробно Разграждане и добив на БиоГаз / БиоМетан.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://nula-energia.alle.bghttps://biogas.alle.bghttps://biodizel.alle.bggrainis***abv.bg
1
 
3
 
5
doba до: zelka007
преди 7 месеца
Зелков,То и водорода не е предвиден откъде ще дойде.:)https://***.investor.bg/ad-hoc/502/a/zashto-velikobritaniia-otvaria-nova-vyglishtna-mina-321939/
0
 
6
 
4
преди 7 месеца
А къде са фотоволтаичните паркове изградени върху рекултивираните площи на мините ?
3
 
3
 
3
преди 7 месеца
"Причината за тази насока е, че България е силно енергоемка икономика - коства ни 3,5 повече енергия за производството на единица брутен вътрешен продукт (БВП) спрямо останалите държави в ЕС. 93% от сградния фонд не отговарят на изискванията за енергийна ефективност, а енергетиката емитира 70% от емисиите въглероден диоксид, като близо половината от електроенергията се произвежда от въглища, коментира още Василева."И кой да ви светне, че тези "3,5 ПЪТИ по-енергоемка" икономика, са в резултат игра с калема и от структурата на икономиката, харчеща "за себе си", а произвеждаща, на ишлеме, за чужди икономики, които, вписват продукта, произведен тук, в своя а изхарчената енергия - В НАШИЯ баланс. Ей, дотегна ми от невежи кратуни.

Още от Енергетика
Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да остава приоритетно за вътрешния пазар