IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 януари България ще получава доставки на руски газ от Турция

Заради промяна на входната точка на доставка цената на суровината ще падне с около 5%, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

14:37 | 30.12.19 г. 11
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2020 година България ще получава доставки на руски газ от Турция. Новата входна точка за доставка ще бъде "Странджа 2", вместо "Исакча" и "Негру вода" 1 и 2. Заради тази промяна страната ни ще спести над 70 млн. лева от таксите за пренос по Трансбалканския маршрут. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Тя уточни още, че доставките от Украйна ще бъдат преустановени, а икономическият ефект от промяната ще са по-добрите условия за българските  потребители. Очаква се цената на руския природен газ да спадне с 5% заради промяната на входната точка на доставката. 

В петък следобед са завършили преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов увери, че газопреносната система на дружеството е готова да поеме нужните количества от руския природен газ от новата точка на доставка. Той каза, че необходимата инфраструктура е готова.

Газопроводът в момента е запълнен с природен газ до 50 бара мощност. Същата операция е извършена и на турска територия. С турския оператор вчера са приключили последните проверки и от 1 януари няма да има проблеми да дойдат нужните количества природен газ на входна точка "Странджа 2". Входната точка с Румъния също ще продължи да функционира. Малинов увери, че "Булгартрансгаз" ще продължава да транзитира природен газ до Гърция и Северна Македония. Въпрос на самите ползватели е да изберат оттук нататък по какъв маршрут ще бъдат доставени нужните им количествата природен газ.

Анализите са показали, че на годишна база близо 80 млн. лева ще бъдат спестени от разход за пренос и капацитет през Румъния, посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов. Той допълни, че се икономисва още и от по-ниските разходи за капацитет през вход на "Странджа". Павлов припомни, че през юни румънският оператор е повишил новите тарифи за газовата година 2019/20 г. Именно това е наложило да започнат преговорите с "Газпром Експорт" и преразглеждане на някои условия от договора за доставка на руски природен газ.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на енерегетиката. 

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 4 години
НАЙ "ДОВОЛНА" ОТ НОВИНАТА ЩЕ Е ХЕРО МУСТАФА. НЕ ПРЕЗ УКРАЙНА, А ПРЕЗ ТУРЦИЯ. И ЩЕ ДОСТАВЯМЕ И ЗА МАКЕДОНИЯ, СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ. ГАЗТА ДО ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ЩЕ Я ДОСТАВЯТ ВЕРОЯТНО ФИРМИ ОТ ЕМИРСТВАТА. ВСИЧКО СЕ НАРЕЖДАШЕ КАКТО ГО МИСЛЕХА , само дето тази водна криза ще изяде главата на премиера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 4 години
Поздрави на квартал "Нов път".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 4 години
той и много други неща ти разправяше, които сега удобно изпускаш да споменеш :):) ... що ли? щото си продажник и *** ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
vzhekoff
преди 4 години
Стоенча пияндeтo с пяна на уста говореше, как патоци нямало да има, ама ей го - на - засега две тръби, едната директно за Истанбул (загубихме турския транзит, както се спомена), другата - за нас и съседите, ама не е като преди. Дано пуснат трета тръба директно до хъб "Балкан", ама да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
bgMan
преди 4 години
Поне цената за България ще падне с 5%.За индустрията и бизнеса това е много добър %.В България ежегодно се ползва газ за около 1.2 - 1.5 милиарда лева. С намалението от 5% това би трябвало да прави икономия от около 60 - 75 милиона лева годишно. В парично изражение това е по-малко от 1/2 от цената, която получавахме за транзита към Турция, който изгубихме. А договора за Южен Поток беше така направен, че можеше да не спечелим нищо дори и за 40 години. Така че не всичко е само загуба за България. Украинците са единствените губещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
georgi_shum
преди 4 години
Що се хабиш да обясняваш каквото и да е било, на доказания шампион по де.би.лизъм в сайта :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
И като продавахме на Турция, нямаше да получава никакви такси 22 години. Всичко щеше да отива за изплащане на газопровода. Цената на строително - монтажните работи беше завишена 2-3 пъти. Всичко беше подготвено Сокола и Дебеляна да приберат тлъсти пачки, а вие да ръкопляскате и да надувате вувуузели. Баце се усети и каза на Сокола, че тая няма да я бъде и ще стои студен резерв. Студен резерв, студен резерв и от студения резерв могат да се вадят милиони, рече Сокола. И толкова е смешно като пишете "ние можеше да .....". Кои вие, да не сте министри или депутата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 12
Achtung
преди 4 години
Доста тъпичко, вместо тръбата да идва до Варна и да обираме транзита за Турция и цяла югоизточна Европа, но от ББ толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
ing5rov
преди 4 години
така е , в страната на неограничената корупция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
От 1 януари България ще получава доставки на руски газ от Турция Оти ги ручаме жабетата?!А не можеше ли ние да продаваме на Турция?Можеше.Но русофоба е т.ъпа оф.ча......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още