Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

От 1 януари България ще получава доставки на руски газ от Турция

Заради промяна на входната точка на доставка цената на суровината ще падне с около 5%, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

От 1 януари България ще получава доставки на руски газ от Турция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2020 година България ще получава доставки на руски газ от Турция. Новата входна точка за доставка ще бъде "Странджа 2", вместо "Исакча" и "Негру вода" 1 и 2. Заради тази промяна страната ни ще спести над 70 млн. лева от таксите за пренос по Трансбалканския маршрут. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Тя уточни още, че доставките от Украйна ще бъдат преустановени, а икономическият ефект от промяната ще са по-добрите условия за българските  потребители. Очаква се цената на руския природен газ да спадне с 5% заради промяната на входната точка на доставката. 

Още по темата

В петък следобед са завършили преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов увери, че газопреносната система на дружеството е готова да поеме нужните количества от руския природен газ от новата точка на доставка. Той каза, че необходимата инфраструктура е готова.

Газопроводът в момента е запълнен с природен газ до 50 бара мощност. Същата операция е извършена и на турска територия. С турския оператор вчера са приключили последните проверки и от 1 януари няма да има проблеми да дойдат нужните количества природен газ на входна точка "Странджа 2". Входната точка с Румъния също ще продължи да функционира. Малинов увери, че "Булгартрансгаз" ще продължава да транзитира природен газ до Гърция и Северна Македония. Въпрос на самите ползватели е да изберат оттук нататък по какъв маршрут ще бъдат доставени нужните им количествата природен газ.

Анализите са показали, че на годишна база близо 80 млн. лева ще бъдат спестени от разход за пренос и капацитет през Румъния, посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов. Той допълни, че се икономисва още и от по-ниските разходи за капацитет през вход на "Странджа". Павлов припомни, че през юни румънският оператор е повишил новите тарифи за газовата година 2019/20 г. Именно това е наложило да започнат преговорите с "Газпром Експорт" и преразглеждане на някои условия от договора за доставка на руски природен газ.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на енерегетиката. 

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
2
 
4
 
11
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
НАЙ "ДОВОЛНА" ОТ НОВИНАТА ЩЕ Е ХЕРО МУСТАФА.

НЕ ПРЕЗ УКРАЙНА, А ПРЕЗ ТУРЦИЯ.

И ЩЕ ДОСТАВЯМЕ И ЗА МАКЕДОНИЯ, СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ.

ГАЗТА ДО ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ЩЕ Я ДОСТАВЯТ ВЕРОЯТНО ФИРМИ ОТ ЕМИРСТВАТА.

ВСИЧКО СЕ НАРЕЖДАШЕ КАКТО ГО МИСЛЕХА , само дето тази водна криза ще изяде главата на премиера.
2
 
4
 
10
vzhekoff до: khao
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Поздрави на квартал "Нов път".
6
 
6
 
9
khao до: vzhekoff
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
той и много други неща ти разправяше, които сега удобно изпускаш да споменеш :):) ... що ли? щото си продажник и *** ! :D
8
 
11
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Стоенча пияндeтo с пяна на уста говореше, как патоци нямало да има, ама ей го - на - засега две тръби, едната директно за Истанбул (загубихме турския транзит, както се спомена), другата - за нас и съседите, ама не е като преди. Дано пуснат трета тръба директно до хъб "Балкан", ама да видим...
5
 
14
 
7
преди 8 месеца
Поне цената за България ще падне с 5%.
За индустрията и бизнеса това е много добър %.
В България ежегодно се ползва газ за около 1.2 - 1.5 милиарда лева. С намалението от 5% това би трябвало да прави икономия от около 60 - 75 милиона лева годишно. В парично изражение това е по-малко от 1/2 от цената, която получавахме за транзита към Турция, който изгубихме. А договора за Южен Поток беше така направен, че можеше да не спечелим нищо дори и за 40 години.
Така че не всичко е само загуба за България. Украинците са единствените губещи.

Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?