Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Премиерът: България работи с най-добрите компресори за „Балкански поток“

Проектът ще диверсифицира газа по цялото трасе, както за България, така и за Сърбия, Унгария и Австрия, подчертава Бойко Борисов

Премиерът: България работи с най-добрите компресори за „Балкански поток“

Снимка: Министерски съвет

Компресорите от българското трасе на „Балкански поток“ са най-добрите и дават възможност всякакъв газ с различен произход да потече през българските газови магистрали. Това мнение изказа министър-председателят Бойко Борисов в профила си във Facebook. Той добави, че започва и разширяването на газохранилището в Чирен.

Коментарът на Борисов се случва на фона на огледа, който премиерът направи днес на проекта за газопровод през българска територия.

„Правим много добра инвестиция, така че България да играе ключова роля в газоразпределението и транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред“, каза Борисов, който провери напредъка по трасето в района на компресорна станция (КС) „Расово“.

Той посочи, че с тази компресорна станция, както и с КС „Нова Провадия“ ще може да бъде увеличен капацитетът на Балкански поток до 20 млрд. куб. метра. 

Още по темата

Според него „Балкански поток“ ще диверсифицира газa по цялото трасе, не само за България, но и за Сърбия, Унгария и Австрия.

В същото време Дарина Колева, инженер на обекта, докладва за етапа, на който е изграждането на компресорната станция.

„Строежът върви много добре. Времето е с нас, добре вървим“, отбелязаха строителите.

Проектът „Балкански поток“ e част от концепцията за газов хъб „Балкан“, чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз (ЕС), посочват от правителствената пресслужба.

Към днешна дата във временните строителни бази са доставени общо 19 947 броя тръби или 239,36 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 6250 броя тръби или 75 км., които започват да бъдат транспортирани към временните бази. На терен се работи в района на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км., разнесените тръби по трасето са 139,05 км., от които са заварени 113,45 км.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на българската държавна компания „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени две компресорни станции – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

Трите компресорни агрегата в КС „Расово“ и четирите компресорни агрегата в КС „Нова Провадия“ ще бъдат най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Агрегатите ще бъдат снабдени с нискоемисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
2
 
3
Стоян Петров до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да не търси и той като онези лелки гъба- евач..... Учителката пита децата какви гъби познават. Никой не вдига ръка, само Иванчо. Ще не ще, казвай Иванчо. Ами гъба - евач, госпожо. Зеленясялата госпожа пита откъде е чувал за тази гъба. Ами леля каза на мама, хайде да отидем за гъби, белким срещнем някой евач.
2
 
4
 
2
Dr. Vatnikov до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
Импчето е на рьiбалка...:)Или на грибьi...
2
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Моли се на Херо Мустафа да не и се прииска да ти спре потока. Уж саудитите и уж италианците на мига ще изчезнат от трасето. Не е в темата, но ако е възможно Императора да направи компетентен коментар на подхлъзването на акциите на Газпром от 270 на под 190 рубли.

Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи