IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров с обвинения за щети за 9 млн. лв. по делото за "Мини Бобов дол"

Бившият енергиен министър има повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост по казуса

17:54 | 02.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Специализираното звено „Антикорупция“ е конкретизирало обвиненията за умишлена безстопанственост срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров заради казуса „Мини Бобов дол“, съобщават от прокуратурата.

Като министър той не е упражнил контрол върху директора на предприятието за събиране на вземания по договора за наем с „Ораново“. Според изчисленията на прокуратурата от тези действия са произтекли загуби за държавата в размер на 8,9 млн. лева.

От съобщението става ясно, че Овчаров е превишил властта си, давайки разрешение за сключване на наем с „Ораново“ през 2005 година. С това действие той е иззел правомощията на Министерския съвет. С договора тогавашният енергиен министър позволява на „Ораново“ да експлоатира едноименната мина в нарушение на Закона за концесиите.

Прокуратурата посочва, че по този начин е осъществен „неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост“.

По-късно, през 2007 година, Румен Овчаров прехвърля концесията за добив на въглища от „Мини Бобов дол“ на „Ораново“, от което са настъпили значителни вредни последици за държавното предприятие „Мини Бобов дол“ и за българската държава, посочват от обвинението.

Временна анкетна комисия анализираше казуса „Бобов дол“ в миналия парламент. Самият Румен Овчаров има повдигнати обвинения за нарушения и по договорите около АЕЦ „Белене“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още