Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Работодателите се опасяват от злоупотреби със студения резерв за електроенергия

Бизнесът смята, че ще има нова далавера в енергетиката на стойност 200 млн. лева годишно

Работодателите се опасяват от злоупотреби със студения резерв за електроенергия

Снимка: Архив Ройтерс

Подготвя се увеличение на студения резерв, за който плаща Електроенергийният системен оператор (ЕСО) - до 1000 мегавата, съобщават от Асоциацията на организацията на българските работодатели (АОБР), позовавайки се на свои източници.

Според организацията ще има ангажименти за изкупуване на електроенергия на непазарни цени - вероятно платими от Националната електрическа компания (НЕК), а заявените обеми ще са в диапазона 1,8-2,4 млн. мегаватчаса.

Изчисленията на експертите от АОБР сочат, че става въпрос за "нова далавера в енергетиката за около 200 млн. лева годишно".

По данни на сайта на ЕСО през зимния сезон - от октомври 2017 година до края на март 2018 година седем предприятия осигуряват студения резерв в размер на 700 мегавата. Това са традиционните производители на този тип енергия - ТЕЦ "Марица Изток" 2, топлофикациите в Русе и Перник, както и "Брикел", "Биовет", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ Марица 3.

Цената, плащана за разполагаемост, тоест съоръженията да са в готовност да произведат нужното количество електроенергия в случай на недостиг, е 11 лева за мегаватчас.

Преди летния пик  - от 1 април до 31 юли, студен резерв ще осигури ТЕЦ "Марица Изток" 2 - 124 мегавата при цена от 7,69 лева за мегаватчас.

Производителите, които искат да осигурят студен резерв, участват в търгове, организирани от ЕСО.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" прогнозира с 15% по-скъп природен газ от септември