IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Религиозните храмове засега остават на свободния енергиен пазар

Опозицията предупреди за санкции от ЕК заради предсрочно прекратяване на мандати на членове на КЕВР

15:09 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Религиозните храмове и социални домове на този етап остават на свободния енергиен пазар. Предложението за промяна беше внесено извънредно от депутата Дани Каназирева (ГЕРБ - СДС) по време на заседанието  на парламентарната комисия по енергетика, на което се разглеждат промени в Закона за енергетиката, касаещи състава на КЕВР.

Каназирева не е част от енергийната комисия, но предложението беше припознато от колегата ѝ Делян Добрев и допълнено от Рамадан Аталай (ДПС).

В сайта на Народното събрание докладът на работната група за промените в енергийния закон беше представен доста необичайно - с "Работната група подкрепя/не подкрепя предложенията" за всички предложения, както на депутатие, така и на вносителите, освен текстовете за наименованието на разделите.

ЗЕ ЗЕ

Енергийната комисия не подкрепи нито едно от искания на опозицията. ДПС предложиха да отпаднат всички нови моменти, включително и намаляването на състава на енергийния регулатор от деветима на петима. От ГЕРБ-СДС имаха идея да се увеличи броят на хората, които могат да предлагат свои кандидати за членове на регулатора - не само депутати и парламентарни групи, а и президентът, работодателските организации и синдикати, както и неправителствени организации.

Опасенията на бившите управляващи по повод приетите промени са, че Европейската комисия (ЕК) ще се произнесе негативно, защото с тях предсрочно ще бъдат прекратени мандати на членовете на енергийния регулатор и така се поставя под въпрос независимостта на институцията. По време на заседанието не стана ясно дали идеята е била подкрепена от Съвета по европейски въпроси, който анализира дали предложенията за законодателни промени отговарят на европейските изисквания, нито дали е дискутирана с ГД "Енергетика" към Европейската комисия.

Според законопроекта от състава на КЕВР директно ще отпаднат двамата членове, които са юрист и икономист в състава на КЕВР. Чрез жребий ще се определи и един от членовете с опит в енергетиката, чийто мандат ще бъде предсрочно прекратен. Мотивът за намаляването е икономия на средства.

Станислав Анастасов (ДПС) допълни, че с промените се премахват гаранциите за експертност на КЕВР. Причината за отпадането на юриста и икономиста в състава на енергийния регулатор е, че тези двама членове в момента не са с изтекъл мандат и не могат да бъдат сменени, допълни от своя страна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС).

Представителите на опозицията заявиха още, че липсва оценка за въздействие върху експертизата на комисията. Не е проведено и обществено обсъждане на промените. Нито на първо, нито на второ четене на законопроекта не са поканени директно заинтересованите страни - например членовете на енергийния регулатор, отбеляза Росица Кирова (ГЕРБ-СДС).

Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") беше категоричен, че никой не е забранявал на КЕВР да изкаже становище по предложенията.

Заради намаляването на броя комисари ще има липса на капацитет и КЕВР ще се окаже в невъзможност да вникне в инвестиционните програми. Това може да доведе до недостиг на електроенергия, предупреди Рамадан Аталай (ДПС), а "спестяването на 150-200 хил. лева", каквато е обосновката на вносителите за икономия, на този фон е "едно нищо".

Депутатът призова да не се разрушава една работеща система. Според него целта на всички промени е овладяването на КЕВР.

Рамадан Аталай беше категоричен още, че с двама членове с опит в областта на енергетиката ще се изпусне един от секторите, за които отговаря комисията - електроенергетика, топлоенергетика и газ. 

Жечо Станков (ГЕРБ - СДС) пък посочи, че в Министерството на енергетиката в момента има четирима зам.-министри и липсват достатъчно дирекции, затова част от тях отговарят за отдели, коментирайки нуждата за намаляване на ръководния състав на КЕВР.

Един от вносителите на законопроекта Виктория Димитрова ("Има такъв народ", ИТН) заяви, че анализите на управляващите са показали, че петима членове - по двама с експертиза в електроенергетика и във ВиК, както и председател, е оптимален състав на комисията. Петима членове в аналогични регулатори (отговарящи едновременно за енергетиката и водоснабдяването) има в Чехия, Италия, както и в други европейски държави, а в Ирландия са трима, допълни още Радослав Рибарски.

Управляващите припомниха, че в КЕВР има правна дирекция и те могат да преценяват дали предложенията, които се обсъждат в регулатора, отговарят на законовата уредба. Но от дискусията не стана ясно кой ще носи отговорността, че решенията на КЕВР отговарят на законите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още