Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Съставът на КЕВР ще бъде намален

Управляващата коалиция предлага членовете да бъдат петима, а целта е спестяване на финансови средства

Съставът на КЕВР ще бъде намален

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде намален от 9 на петима души, предлагат депутати от четирите партии в управляващата коалиция. Предложението е включено в проект за промяна на Закона за енергетиката и авторите на проекта мотивират искането си със значителните финансови икономии, а средствата ще бъдат насочени към "по-добро експертно обезпечаване на комисията".

Още по темата

Идеята е съставът на КЕВР да се състои от председател и по двама членове с опит в сферата на ВиК и в сферата на енергетиката. Така отпадат комисарят с опит в сферата на икономиката и юристът в състава на енергийния регулатор.

Проектът предвижда по-широки дефиниции на термините "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването", като за такъв ще бъде признат и стажът в органи на ЕС, търговци с аналогичен предмет на дейност, регистрирани в друга държава от общността. Към кандидатите ще има изсквания за опит в областта на финансите, счетоводството и банковото дело, пише още в мотивите. 

В края на миналата седмица парламентарната комисия по енергетика отложи дебатите за правилата за смяна на председателя на КЕВР. Тогава беше коментирано, че ще има Коалиционен съвет, на който ще бъдат обсъдени тези правила.

Мандатът на Иван Иванов изтече още през пролетта на 2020 година, но процедурата за неговата смяна пропадна на два пъти през последните години. Една от причините е липсата на кандидати за негов заместник. ГЕРБ номинира един от експертите в регулатора - Пламен Младеновски, но по-късно той оттегли своята кандидатура.

С идването си на власт премиерът Кирил Петков призова за спешната смяна на председателя, както и на членовете, чийто мандат също е изтекъл. С предложената промяна обаче вероятно процедурата ще се забави още няколко седмици.

Последните промени в структурата на КЕВР бяха направени през 2015 година. Тогава с промени в Закона за енергетиката беше увеличен състава на регулатора - от 7 на 9 комисари, които да бъдат избирани пряко от Народното събрание. Целта на промяната беше да се гарантира независимостта на институцията, която до този момент беше част от структурата на Министерския съвет.

Иван Иванов беше първият председател, избран по новите правила. По закон неговият мандат е петгодишен с право на на не повече от два пълни последователни мандата.

В деловодството на Народното събрание е внесен и законопроект за промяна в Закона за енергетиката, предвиждащ възможността за предсрочно прекратяване на мандата на членовете на КЕВР от страна на народните представители. Автори на предложението са депутатите от "Възраждане".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
След срещата между правителство и превозвачи: Има диалог, но не и решения