IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Чакаме парламентът да се произнесе за АЕЦ "Белене"

От Китай и Франция има заявен интерес към проекта, каза министърът на енергетиката

12:21 | 23.05.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предава БТА.

Петкова отговори на журналистически въпроси след участието си в Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката. По думите й трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта, която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии.

В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският интерес към проекта, допълни министърът и уточни, че не са възможни преговори в тази посока, без да са проведени такива и с конструктора на проекта и производителя на оборудването от "Росатом". 

Министърът не коментира дали това ще е сред темите на разговори при предстояща визита на премиера Бойко Борисов в Москва и дали тя ще го придружава.

Петкова отбеляза също и за възложеното й от Народното събрание разработване до края на юни на доклад с различни варианти на възможностите за рационално използване на активите за проекта. Този доклад трябва да бъде представен в парламента, а не в Москва, каквито коментари се появиха в медиите, уточни министърът.

На въпрос дали се очаква от други държави интерес към проекта, Петкова посочи, че "първо трябва да се види дали ще има зелена светлина от парламента" и ще започне подготовката по разработване на процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, което, по думите й, ще е доста дълъг процес.

Енергийният министър напомни, че най-голямата китайска държавна ядрена компания е заявила своя интерес за участие в реализацията на проекта за АЕЦ "Белене" и допълни, че от френската ядрена компания "Фраматом" има също заявен писмен интерес за участие в реализацията на проекта.

Петкова не се ангажира и с коментар на идеята на президента Румен Радев за така наречения "Български поток". Българското правителство от години целенасочено работи за запазването на стратегическото място и роля на България на газовата карта на Европа и смятам, че резултатите са налице, коментира Теменужка Петкова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Big Stan
преди 5 години
Абсолютно против съм хора, които не са в състояние една треторазрядна магистрала да направят, да строят атомна електроцентрала. Не на екологична бомба на територията на България построена от неграмотни крадци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
За какво се дърпахме толкова? Накрая пак ще го строим. Вместо да заработи преди една-две години, сега тепърва ще го строим, че да заработи след 8-10 г. Демокрация, какво да правиш, всяка тиква с мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Като има кандидати от Франция и Китай, чий го дирят в Москва президентът и премиерът? Или заявеният първоначално китайски интерес беше организиран от Путин и *** му само за да има повод отново да се отвори ядрената далавера!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още