IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Топлофикация София“ ще погаси задълженията си към „Булгаргаз“ до месец

Потреблението на газ падна с 25% от началото на годината, посочи изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов

10:27 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До месец се очаква „Топлофикация София“ да погаси всичките си просрочени задължения към „Булгаргаз“. Това заяви по БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

В момента топлофикационното дружество дължи около 125 милиона лева, след като „Булгаргаз“ си прихвана сумата, която трябваше да възстанови след поевтиняването на газа със задна дата.

„Бяха прихванати близо 60 милиона лева. Те ще се опитат да намерят финансиране, с което да се погасят всички задължения към „Булгаргаз“. Имаме уверението на „Топлофикация“ , че разговорите с финансиращите институции са в много напреднала фаза и очакваме да си погасят пълния размер на задълженията в рамките на месец“, обясни Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ информира, че от другите топлофикации единствено „Топлофикация Плевен“ има остатъчни просрочени задължения в размер на 9 милиона лева, като вече са прихванати 5 милиона, а до края на юни 2021 г. те ще бъдат изплатени съгласно споразумение.

От газовата компания настояват след като КЕВР определя цената на газа всеки месец, така да се определя цената и за топлинната енергия на топлофикациите, за да няма изкривяване.

Николай Павлов поясни, че определяната от КЕВР цена, по която „Булгаргаз“ ще продава на регулирания пазар, не съдържа прогнозен спадов елемент, поради което в газовата компания смятат, че цените, по които ще закупуват природния газ и начинът на ценообразуване на топлинната енергия ще се различават значително.

Има два варианта, които ще влияят на финансовото състояние на дружеството“, коментира изпълнителният директор на „Булгаргаз“. „При първия вариант, при намаление на цените на природния газ, то тогава няма как този спад на цените и тези ползи да бъдат прехвърлени на крайния потребител. И обратно – при покачващ се в ценово отношение пазар „Булгаргаз“ ще фактурира по-високата цена на всички топлофикационни дружества, които съответно пък няма да принесат тази по-висока цена на своя клиент“, посочи Павлов.

Той допълни, че така ще се получи „дупка в паричния поток, която в крайна сметка ще удари „Булгаргаз“.    Той обаче не се нае да каже какъв ще е размерът, защото компанията работи с прогнозни стойности в края на всеки календарен месец.

По думите му газовата компания вече е възстановила 195 милиона лева на повечето си клиенти. Общо сумата,  която трябваше да върне „Булгаргаз“ след преизчисляването на цените на газа, беше 202 милиона лева.

Николай Павлов посочи още, че потреблението на газ е паднало с над 25% от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година. Основните причини са извънредното положение заради коронавируса и топлата зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още