IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Кънев: България ще се включи активно в търсене на газ в Черно море

Заплахата от санкции няма да спре завършването на "Балкански поток", посочи председателят на Балканска черноморска петролна и газова асоциация

11:22 | 06.10.20 г.
Валентин Кънев: България ще се включи активно в търсене на газ в Черно море

Нямаме основание да бъдем песимисти по отношение на проучванията за петрол и газ в блок "Хан Аспарух", заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес” Валентин Кънев, председател на Балканска черноморска петролна и газова асоциация. Той е убеден, че България ще се включи активно в търсенето на природен газ и нефт в Черно море.

Площта за проучване на „Блок 1-21 Хан Аспарух" се намира на 50 километра от мястото, където откри газ Турция и на северозапад от находището на Румъния. Консорциумът от компании,които проучват блока - Total, Repsol и OMV, вече е направил детайлните сеизмични проучвания, които трябва да се анализират, за да излезе компанията с решение за сондиране,

"Смятам, че скоро ще имаме добри новини в тази посока", допълни още експертът 

Що се отнася до проекта "Балкански поток" Кънев посочи, че той се движи по поставените в началото цели, въпреки заплахите от санкции от страна на САЩ. Председателят на Балканска черноморска петролна и газова асоциация се надява да бъдат изяснени някои важни точки, свързани със споделянето на капацитети и достъпа на трети страни.

По думите на Кънев заплахата за санкции от страна на САЩ е породена от съмненията, че "Балкански поток" е продължение на "Турски поток", което ще позволи  на трети страни да предоставя евтин втечнен газ до Европа.

Разликата между "Южен поток" и "Балкански поток", според него, е в собствеността.

Настоящият проект или т.нар. "Балкански поток" е собственост на Булгартрансгаз. При "Южен поток" собствеността е била разделена 50/50 между Булгартрансгаз и Газпром, което е основната причина за преустановяването му. Другата разлика е, че при сегашния вариант тарифите за пренос ще могат да се регулират, а преди това не е било възможно.

Една от основните спънки при реализирането на за "Балкански поток" е капацитетът му, който е зает 90% от руския Газпром, което Кънев вижда като проблем. Той прогнозира, че това може да създаде трудности при съгласуването с европейското законодателство и капацитетът на газопровода може да не бъде използван изцяло.

Валентин Кънев също така заяви, че интерконекторът в Гърция трябва да бъде построен, защото ще осигури на България дългосрочни алтернативни доставки.

На въпрос дали е по-добре да се предприемат действия за изграждане на АЕЦ "Белене" или да се мисли за нов блок в АЕЦ "Козлодуй", Валентин Кънев е на мнение, че е по-добре да се помисли за нов блок в съществуващата ядрена централа. Той смята, че ако България не предприеме проактивна позиция може да се окаже далеч в развитието си и няма да може да се възползва от европейските фондове.

Кънев е убеден, че трябва да имаме проактивна позиция и при развитието на Зелената сделка.

Коя електроенергия е по-скъпа? Какво е бъдещето на комплекса „Марица Изток“? Може ли да се окажем енергийно бедни при неактивна позиция със стари и неефективни мощности?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още