IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради скъпия ток компенсират бизнеса със 110 лв. за мегаватчас

630 хил. фирми ще могат да се възползват от държавната помощ, заяви премиерът Стефан Янев

16:48 | 21.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кабинетът ще компенсира небитови крайни потребители на електрическа енергия. Прието е решение за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.

Право на държавната помощ ще имат над 630 хиляди небитови крайни клиенти. Компенсацията ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас.

Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна. Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия.

Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври тази година до 30 ноември 2021 г. Компенсациите ще се изплащат до края на календарната година.

Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчас и фиксирната ставка за подпомагане.

Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лева.

Средствата са от печалбата на АЕЦ "Козлодуй", като не се налага актуализация на бюджета, а изплащането ще се случи чрез намаляване на вноските на дивидента на БЕХ в идните години.

"Не сме спрели да обсъждаме тези проблеми с бизнеса и синдикатите с желание да чуем всеки един глас. Някои от решенията, които взимаме, надвишават предложенията на синдикатите и работодателите“, посочи Стефан Янев. Отпускайки тази помощ на бизнеса, ние не поставяме условия, допълни премиерът.

"До пет дни ще бъдат изготвени темплейтите за тези договори и след това започваме да ги сключваме“, допълни енергийният министър.

Във връзка с пандемичната криза и най-новите мерки, които от днес са в сила, Стефан Янев посочи, че страната е в тежка пандемична ситуация. По думите му това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме.

"Българската здравна система е на края на своя капацитет. Въведените мерки не са самоцел. Направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент. Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата“, заяви Янев.

"Грешката ни е в това, че чакахме до последния момент, за да обявим тези правила“, каза още премиерът.

"Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност", допълни Янев и призова за малко търпение и разбиране, за повече солидарност и съпричастност. Той призова и политическите партии за адекватно поведение и градивно отношение към проблемите на нацията, защото те нямат партиен профил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
а хората с кво ги компенсират ? с един гол Куррр може би, после коментара не съответствал на правилата, еееми такива са правилата и на компенсациите и коментарите според тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още