IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън ускорява плановете за строеж на нови ядрени мощности

Той ще разговаря с представители на ядрената индустрия, за да обсъди колко бързо могат да бъдат реализирани плановете за изграждане на нови мощности

14:09 | 19.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще се срещне с представители на ядрената индустрия в понеделник, за да обсъди колко бързо могат да бъдат реализирани плановете за изграждане на нови мощности, тъй като страната се стреми към енергийна независимост след нахлуването на Русия в Украйна, информира Bloomberg TV Bulgaria.

Според запознати с въпроса срещата ще бъде използвана за изготвяне на правителствената стратегия за енергийна сигурност, която трябва да бъде представена този месец. Компаниите, които се очаква да присъстват на срещата, са Electricite de France SA, Bechtel Group Inc. и Westinghouse Electric Co., както и банки и пенсионни фондове.

Очаква се стратегията да наблегне на енергийната независимост, а Великобритания иска ядрената енергетика да бъде в основата на тази стратегия като нисковъглероден източник на резервна електроенергия за вятъра и слънцето. Проблемът, който спъва индустрията, са големите първоначални разходи за изграждане на реактори, които могат да достигнат до 20 млрд. паунда. Затова е важно, че банките ще присъстват в понеделник.

Настоящата политика на правителството е постигане на съгласие за строеж на една голяма ядрена централа преди 2024 г., като това вероятно ще бъде Sizewell C на EDF в югоизточна Англия. Компанията обмисля и удължаване на експлоатационния срок на своята централа Sizewell B с още 20 години до 2055 г.

Плановете за изграждане на втори блок за ядрена енергия на площадката Wylfa в Уелс се възобновиха, след като предишният опит беше отложен поради липса на финансиране. Предложенията от американски консорциум, включващ Bechtel и Westinghouse, са за мащабен реактор AP1000 и от Shearwater Group Plc за проект за малък модулен реактор, комбиниран с вятърен парк.

Обединеното кралство планира да повиши значително целите за  вятърна енергия като част от стремежа си към енергийна независимост. Тя ще се нуждае от стабилни форми на производство, които да подкрепят непостоянното производство на енергия от възобновяеми източници.

Група законодатели настояват правителството да се ангажира с добавянето на 15 гигавата ядрена енергия до 2035 г. и поне 30 гигавата до 2050 г. Това би било комбинация от големи и малки проекти, които биха могли да помогнат за замяната на остарелия парк на страната и да подкрепят амбициите ѝ за възобновяема енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още