IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 часа след решението за пълна блокада по Великден Германия го отмени

Целият този процес причинява много несигурност, призна германският канцлер Ангела Меркел

13:48 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/HENNING SCHACHT / POOL</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка:  EPA/HENNING SCHACHT / POOL

Германският канцлер Ангела Меркел е отменила решението за допълнителни по-строги противоепидемични мерки, които да бъдат наложени през Великденските празници, само 30 часа след като оповести предишното си решение, а причината за обрата е широко разпространената критика.

Меркел е разкрила по време на правителствено заседание, че решението от по-рано тази седмица за налагане на общо 5-дневна блокада (пълен локдаун) в страната по време на Великденските празници ще бъде оттеглено.

По-късно тя даде специална извънредна пресконференция, на която заяви, че „е важно грешките да бъдат признавани, а още по-важно е да бъдат поправяни, ако може – навреме“. Същевременно тя поднесе извиненията си към германския народ. Меркел казва, че знае, че целият този процес причинява много несигурност и изказа дълбоко съжаление за това.

Разискванията трябва да продължат на 12 април. „Убедена съм, че заедно ще победим вируса“. Пътят до пълната победа обаче е труден и белязан от временни неуспехи, добави канцлерът.

Промяната се случва само ден, след като германският канцлер и лидерите на 16-те федерални провинции постигнаха споразумение за удължаване на срока на вече действащите строги противоепидемични ограничителни мерки до 18-и април, като за периода от 1-ви до 5-и април страната трябваше да бъде поставена под пълна блокада.

През този петдневен период за Великденските празници трябваше да бъдат затворени и всички магазини, като само тези, продаващи хранителни стоки, щяха да имат право да работят в събота, 3 април. Тогава беше взето и решение за ограничаване на социалните събирания по време на празниците в началото на април до 5 души от две домакинства.

Междувременно индустриалните и бизнес лидери посочиха, че са оставени "на тъмно" относно това какво означава на практика т.нар. "великденско затваряне".

По-рано днес близкият до работодателите Институт за германска икономика (IW) сви икономическата си прогноза за 2021 г. поради продължаващата пандемия на коронавируса и сега очаква стагнация на частното потребление. Германската икономика ще нарасне с три процента през текущата година и с четири процента през 2022 г., обяви в сряда организацията и пресметна, че досега блокиранията са коствали 250 млрд. евро на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още