IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ иска по-строги правила за контрола върху банките заради Greensil

Всеки, който иска да поеме банка, трябва да докаже, че е подходящ, коментира заместник-управителят на британската централна банка пред парламентарна комисия

22:37 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Парламентът трябва да обмисли затягане на правилата за това кой може да поема контрол върху банките в светлината на случилото се с Wyelands Bank след колапса на Greensill Capital. Това коментира заместник-управителят на Английската централна банка Сам Уудс, цитиран от Ройтерс.

Империята за финансиране на метали на стоманения магнат Санджив Гупта GFG Alliance пое контрола над Wyelands Bank през 2016 г. Wyelands финансира GFG Alliance, която е тясно свързана с финансиращата компания Greensill Capital. Greensill фалира по-рано тази година.

През 2018 г. се появиха опасения за начина, по който Wyelands отпуска заеми на GFG, казва Уудс. "Колкото повече разкопавахме, толкова по-загрижени станахме", посочва той по време на изслушване пред парламентарна комисия.

Централната банка на Великобритания е алармирала Националната агенция за престъпност и Службата за тежки измами, след което е извършена и проверка. Wyelands е била принудена да върне 210 милиона лири депозити на около 4000 спестители през февруари тази година.

Правилата трябва да станат по-строги, като се постави "тежестта на доказване" върху човека, който иска да поеме контрола върху банка. Този човек трябва да докаже, че е подходящ, казва Уудс.

Запитан от законодател дали Гупта е „годен и подходящ“ човек, който е притежавал банка, Уудс казва, че централната банка ще проведе разследване за правоприлагането, което е разгледало и този проблем, наред с други.

Уудс, който оглавява подразделението за банков надзор на британската централна банка, заявява, че все още чака да види какви ще са загубите заради Greensill, но не изразява загриженост за банките, които регулира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още