IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Axios: Германия уговаря САЩ да се откажат от санкции за "Северен поток" 2

Не приемаме налагането на санкции между съюзници, коментират от Берлин пред Ройтерс

10:42 | 29.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия се опитва да накара САЩ да се откаже напълно от санкции срещу "Северен поток" 2, пише американското издание Axios. Според него отиващото си правителство е изпратило писмо до Конгреса, в което посочва, че налагането на нови санкции срещу газопровода "отслабва" позициите на САЩ и "нарушава трансатлантическото обединение".

Пред Ройтерс в Берлин официално коментират, че работят в сътрудничество с американските власти относно съоръжението. От Министерството на външните работи на Германия обясняват, че се подготвя съвместна декларация за газопровода, който ще пренася руски природен газ по дъното на Балтийско море от Русия до Германия.

"Категорично отхвърляме налагането на санкции между съюзници", се казва още в позицията, изпратена до Ройтерс по повод публикацията на Axios.

В момента тече процедурата по одобрение на "Северен поток" 2 от германските регулаторни органи. За момента обаче работата е временно замразена, докато проектната компания Nord Stream 2 АG, регистрирана в Швейцария, не регистрира дъщерно дружество в Германия, което да управлява проекта.

Въпросът за газопровода беше повдигнат отново в момент, когато Русия разполага 100 хил. военни по границата с Украйна, пише още Axios. Според изданието една от последните пречки пред руската инвазия в страната е инфраструктурата за транзит на газ и факта, че в момента Русия трябва да разчита на нея, за да изпълнява своите ангажименти към европейските си клиенти.

Президентът Джо Байдън беше категорично против "Северен поток" 2 и като вицепремиер на Барак Обама нарече проекта "лоша сделка за Европа". Но по-рано тази година той смекчи тона и се договори с Берлин да пусне газопровода, ако има гаранции, че Германия няма да допусне Москва да използва газа като геополитическо оръжие.

Според много анализатори в момента Русия цели САЩ да наложат санкции срещу "Северен поток" 2, за да постигне разделение на Европа. В ЕС част от страните са категорично против проекта, но Германия застава твърдо зад него.

Страната ще разчита на руския природен газ, за да си осигури енергия поне на първо време след отказа от ядрена енергия и ускореното затваряне на въглищните мощности (до 2030 година).

Противниците на "Северен поток" 2 коментират, че газопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и ще застраши енергийната сигурност на Украйна, отнемайки ѝ част от транзитните такси. Германия обаче е категорична, че транзитът на руския газ през Украйна ще бъде запазен.

През 2019 година Москва и Киев се разбраха за транзита на газа до края на 2024 година. 

Украйна от своя страна също оказва натиск на САЩ, но в посока да бъдат наложени санкции за "Северен поток" 2. В коментар в Twitter през този месец украинският президент Володимир Зеленски призова конгресмените, както и ЕС да не се колебаят и да санкционират свързаните с един от "най-опасните геополитически проекти" на Русия фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още