Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в България продължава да спада до рекордни нива

Само през ноември 2008 г. безработицата е била на по-ниско ниво от сегашната за последните 10 години

Безработицата в България продължава да спада до рекордни нива

Снимка: pixabay.com

Безработицата в България продължава да спада и през април на месечна база, достигайки 5,1%. Това е най-ниското ѝ равнище поне от ноември 2008 г., като единствено тогава то е било под тази стойност за последните 10 години – 5,0%. Това сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

На годишна база се вижда дори по-сериозно понижение, като през април 2017 г. безработицата е била на ниво от 6,3%, или с 1,2 пр.п. по-висока. Безработните у нас през четвъртия месец на годината са били общо 177 хил. души, или с цели 34 хил. по-малко в сравнение с април 2017 г. и с 3 хил. по-малко на месечна база.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава да спада, достигайки до 10,1%, като това е най-ниската стойност за последните 10 години. За сравнение, това е с 0,3 пр.п. по-малко от данните за март тази година, но с 3,8 пр.п. под стойността за същия период на миналата година. Общо 18 хил. младежи на възраст до 25 са били без работа през четвъртия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през април на месечна база на ниво от 7,1%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,8% през април 2017 г., което е разлика от 0,7 пр.п. Това е най-ниското ниво на безработица от септември 2008 г. Безработните в региона през четвъртия месец на годината са били общо 17,462 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там леко спада през април спрямо март 2018 г. до равнище от 8,5%, т.е. с 0,1 пр.п. На годишна база обаче отново има намаление – от 0,7 пр.п. Така равнището на безработица в еврозоната достига най-ниското си ниво от декември 2008 г. Безработните в региона през април са били 13,88 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през април 2018 г. са били отчетени в Чехия (2,2%), Малта (3,0%) и Германия (3,4%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (20,8% за февруари 2018 г.) и Испания (15,9%).

На годишна база нивото на безработица през четвъртия месец на годината е спаднало във всички страни членки освен Италия, където е останало без промяна, и Естония, където леко се е увеличило от 5,3% през март 2017 г. до 5,6% през март 2018 г. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 11,7% до 8,6%), Хърватска (от 11,5% до 9,1%) и Португалия (от 9,5% на 7,4%).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мафиотите в бели якички начело с Борисов направиха така,че ощетиха нагло безработните.За да взимаш обезщетение за безработица преди се взимаше целия стаж и според това колко е той се взимаха определен брой месеци обезщетение.Сега стажа се пресмята от 2002 до момента на освобождаване от работа и много хора съкратени от работа загубиха едни 500-1000 лева от разликата в стажа.Преди наглото ограбване ако работник имаше да получава според стажа си 12 месеца то сега не може да достигне тези 12 месеца а де факто ще взима 10 и така му се взимат едни 500-700 лева. но никой от тези безработни не се вдигна да стачкува ами предпочита да мишкува.Отделно лъжите на Петков и Горанов са една гербаджийска пропаганда защото в сметките им влизат само тези които са регистрирани в бюрата ,но има стотици хиляди които нямат регистрации в бюлата ,но от много години са безработни и са загубили вяра в "Социалното" министерство да им намери работа защото такава няма.В малките населени места и в селата безработицата е 50%!!!
0
 
0
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ура кога да викаме - или да чакаме смс и тогава? На двама излизащи в пенсия постъпва няма и един отдолу навършил пълнолетие да заеме освободените места. Ама тези нови пълнолетни са българи ама само на домкумент, образовани ама единствено на книга само и то не всички и т.н. Много от кадърните директно и завинаги заминават в чужбина. Как няма да ви спада безработицата. Има вече стотици хиляди дето не могат да четат и пишат, а и български не знаят. Те как точно са отчетени?
3
 
11
 
2
преди 2 години
Безработицата в България продължава да спада до рекордни нива.........

и броя на етническите българи също!
4
 
7
 
1
ABBA до: Императорът
преди 2 години
Това е част от пропагандата. Както през социализЪма, но по-префинена.

Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси