Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е сред страните в ЕС с най-висок дял на жените мениджъри

Въпреки че жените представляват почти половината от всички заети лица в ЕС (46%), те са слабо представени сред мениджърите (34%)

България е сред страните в ЕС с най-висок дял на жените мениджъри

Снимка: Pixabay

Жените на ръководни постове в компании и организации в Европейския съюз остават значително по-малко от мъжете. През третото тримесечие на 2020 г. над 9,5 милиона души са заемали ръководна длъжност в ЕС - от тях 6,2 милиона са мъже и 3,3 милиона са жени, сочат данни на Евростат, разпространени днес.

Въпреки че жените представляват почти половината от всички заети лица в ЕС (46%), те са слабо представени сред мениджърите (34%). Все пак този дял постепенно се е увеличил от малко под 30% през второто тримесечие на 2002 г.

Най-висок дял имат жените мениджъри в Латвия и Полша, най-нисък е в Хърватия

Сред държавите членки на ЕС най-голям е делът на жените на ръководни длъжности в Латвия (45%) и Полша (44%), следвани от България, Унгария, Словения и Швеция (всички по 42%).

В противоположния край на скалата жените представляват едва около една четвърт от мениджърите в Хърватия (24%), Холандия (26%) и Кипър (27%).

Разликата в заетостта между половете се топи

През третото тримесечие на 2020 г. равнището на заетост в ЕС (за хората на възраст 20-64 г.) е 66,6% за жените и 78,3% за мъжете, което отговаря на разлика между половете от 11,7 процентни пункта (п.п.), сочат отделни данни на Евростат.

Тази разлика в заетостта между половете в полза на мъжете се наблюдава при всички образователни степени. Колкото по-ниско е образователното ниво, толкова по-голяма е разликата между равнищата на заетост. 86,9% от мъжете и 80,5% от жените с висока образователна степен са били заети. За разлика от тях, нивото на заетост при мъжете с ниско образователно ниво е 65,9%, докато при жените е 43,4%. Съответно разликата в заетостта между мъжете и жените с ниско ниво на образование е 22,5 п.п., повече от три пъти над разликата в заетостта сред високообразованите мъже и жени (която е 6,4 п.п.)

Освен това са заети над три четвърти от мъжете със средно ниво на образование (78,5%), в сравнение с под две трети от жените (65,9%). Това съответства на разлика в заетостта между половете от 12,6 п.п.

През последното десетилетие разликата в заетостта между половете се топи от 13,5 п.п. през третото тримесечие на 2010 г. до 11,7 п.п. през третото тримесечие на 2020 г., сочат още данните.


 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тука ни трябва ИК да изравни мъжете на жените, не обратното.
0
 
3
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
НЕзная дали съм прав. Ако може нкой да потвърди... но по наблюдения, шефа/собственика или патрона вместо да плаща за секретарка, я назначава за менидръж и и казва какво да прави няколко пъти седмично ...в леглото "по работа"... Черепа беше потвържданието на думите ми. И съм работел на такива места... Някои мениждърки се издигат и до съпруги или майки. Също ми прави впечетелние, че са много красиви някои менъждърки/ като на сайта /. От опит зная, че е трудно да се намери много красива и много умна жена еднеовременно - търсил съм - кът са, все пак за лидер се изсикват много качества... Това исках да споделя.
Красотата и абицията на някои красиви жени и нуждите на някои богати мъже създават Ж мениджъри :)
3
 
5
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
България с най-много жени управители, България най-бедна в ЕС? Потенциална корелация, достатъчно политически некоректна ли е за да я отбягваме като чумата?
1
 
2
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Слайда от Евростат е странен- бизнес обеклото за жени е костюм- сако и панталон, или костюм- миди пола до средата на коленете, права или тип молив, отново с дамско сако. Така, както е изобразено на картинката, жената прилича на някаква раздърпана повлекана- плътната блуза е в панталона, жената е с ниски обувки, изобщо- не се разбира дали е биологична жена или не... Поне да я бяха изобразили с обувки с дамски токчета, но не- нали е важно да се уважават и всички глбти, особено транссексуалните ''мъж-към-жена''...
3
 
7
 
1
преди 2 месеца
затуй сме го запретнали такъв чепат ...

Още от Европа
ЕС и Индия възобновяват търговските преговори, подтикнати от заплахата от Китай