IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и още 4 държави от ЕС ще получат от "солидарните ваксини"

Австрийският канцлер Себастиан Курц се провали с тактиката си за блокиране на споразумението

22:26 | 01.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Австрийският канцлер Себастиан Курц призова за „солидарност" в ЕС, а сега точбо Австрия от всички членки на ЕС отказва да разпространява ваксините въз основа на солидарността. В рамките на спора за разпределението на десет милиона дози ваксини посланиците на ЕС не стигнаха до общо заключение и в четвъртък. Освен Австрия и Чехия и Словения не са пожелали да подкрепят компромисно предложение.

Вместо това другите 24 държави са коментирали помежду си различен начин за разпределение, според който сега Австрия получава това, което беше планирано по-рано – тоест няма да получи допълнителни дози за ваксинация, както бе поискано от Виена.

Какво се случи по-точно? Под вътрешнополитически натиск канцлерът Курц се опита да обвинява другите за това, че в Австрия пристигат по-малко ваксини, отколкото в други страни. ЕС беше организирала централно доставките и разпространението на ваксините.

Австрия отхвърли обаче предлаганите  ѝ ваксини (подобно на България). В резултат на това служител от Министерството на здравеопазването във Виена трябваше да освободи поста си.  Той е разбрал погрешно съобщение от Министерството на финансите, според което според не му е било позволено да харчи повече от 200 милиона евро за ваксини.

Други членки на ЕС също не купуваха всичко, което им се предлага, а други държави си споделиха този дял помежду си.

На срещата на върха на ЕС миналата седмица Курц поиска 400 000 допълнителни дози ваксина за страната си. Има място за преговори, тъй като доставчикът Biontech / Pfizer планира да достави десет милиона дози повече от договореното. От тях Австрия има право на 200 000 бройки според своя дял от населението.

Португалия, която понастоящем председателства Съвета на ЕС, направи компромисно предложение: седем милиона дози трябва да бъдат разпределени според броя на населението, както обикновено, а останалите три милиона трябва да бъдат разпределени между онези държави с най-малко налични ваксини.

Това би изпълнило искането на Курц за солидарност, с едно капанче: Австрия не е една от засегнатите държави. Това са България, Хърватия, Словакия, Естония и Латвия. Медиите съобщават, че Австрия се е опитала да блокира поръчката на ваксините, ако не получи повече дози, но канцлерството във Виена отрича това.

С това предложение Австрия би получила по-малко ваксини, отколкото ако всичките десет милиона дози биха били разпределени според броя на населението.

Много страни от ЕС посочват, че Австрия се справя по-добре в сравнение с останалите в разпространението на ваксини, както и с овладяването на новите случаи на заразени с коронавирус. Страната постоянно е сред 10-те най-бързи държави с разпространението на ваксини през предходните седмици, независимо дали в ежедневно прилагани дози, приложени дози като процент от населението или дял от хората, получили поне една доза ваксина.

Случаите на коронавирус от март 2020 г., коригирани на глава от населението, в Австрия класират страната в долната половина на страните от ЕС, докато дневните числа са малко под средното за ЕС. Ваксини Ваксини

След като посланиците на ЕС не успяха да постигнат споразумение в сряда дори след допълнителна следобедна среща, те преговаряха отново в продължение на няколко часа в четвъртък - и накрая прекъснаха разговорите отново. Накрая се оказа точно това, което бе поискал италианският премиер Марио Драги: Австрия не получава нито една допълнителна бройка.

Останалите 24 държави възнамеряват да се придържат към солидарно разпределение. Сега тримата блокиращи държави ще получават само това, на което имат право според броя на населението.

19 държави предоставят част от своя дял и го разпределят между петте нуждаещи се държави. Дипломат от ЕС говори за „важен сигнал в рамките на кризата“.

„За съжаление Австрия, Словения и Чехия се опълчват и отказват да покажат тази солидарност", казва дипломатът. „Това е напълно неразбираемо, тъй като Австрия и Чехия едва наскоро се възползваха от солидарността на ЕС и всяка от тях получи допълнителни 100 000 дози ваксина“.

Сега останалите 19 държави членки ще получат пропорционална част от 6,66 милиона ваксини, като петте правителства, които се нуждаят най-силно, ще си споделят 2,8 милиона дози като „солидарни ваксини“ отвъд квотата си, се казва в изявление на португалското правителство. Австрия, Чехия и Словения ще получат пропорционален дял от 10-те милиона дози.

Себастиан Курц е подложен на силен натиск в Австрия поради малкия брой поръчки, а също и заради изтекли в медиите разговори, които намекват за корупция и използване на връзки при попълването на добре платени позиции. Курц винаги е заявявал, че иска да сложи край на подобни непрозрачни сделки.

Във вторник Курц вече предположи, че в Брюксел няма да се сключи споразумение в негова полза. Вместо да продължи да говори по темата публично, той обяви, че ще договори допълнителни ваксини другаде: Австрия води преговори с Русия за закупуване на ваксина Спутник V. Виена е поискала да получи до юни един милион дози от ваксината, която все още не е одобрена в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още