Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България остава сред водещите производители на велосипеди в ЕС

През 2020 г. в ЕС са произведени над 12 млн. велосипеда, показват данните на Евростат

България остава сред водещите производители на велосипеди в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

България е на пето място в Европейския съюз по производство на велосипеди, става ясно от последните данни на Евростат за 2020 година. Според тях в страната през миналата година са произведени 484 хил. велосипеда, но спрямо 2019 година има намаление - тогава в страната са били произведени 666 хил. велосипеда.

Причината е пандемията от коронавируса, обяснява един от големите производители в страната - "Лидер - 96". Заради ограниченията износът е бил свит, но пък вътрешното търсене се е увеличило, става ясно от публикации на сайта на компанията.

От края на 2020 година производителя има нов приоритет - производството на електрически велосипеди, и разширява завода си в пловдивското село Рогош със сумата от 4 млн. лева. Инвестицията получи сертификат за клас А от Министерството на икономиката през 2019 година.

Планове за производство на електрически велосипеди има и другият голям производител в страната - "Макском", чиято база също е в Пловдив. Компанията има капацитет за производството на 400 хил. конвенционални велосипеда годишно и към 95% от производството е предназначено за износ към страните от ЕС.

Като цяло в ЕС няма спад на производството на велосипеди през 2020 година. Данните на Евростат показват, че през миналата година са произведени над 12 млн. броя, като спрямо 2019 година има ръст от 1,2%. Лидер в производството е Португалия с 2,6 млн. произведени велосипеда.

Източник: Евростат

От Евростат отчитат големите различия в страните от ЕС по отношение на производството на велосипеди. В Дания например през 2020 година са произведени едва 1500.

Нидерландия, в която колелото е традиционен начин за придвижване, е произвела 334 хил. велосипеда през 2020 година. Това представлява близо двоен спад спрямо 2019 година, е видно още от статистиката.

За някои от страните в ЕС, сред които Белгия, Латвия и Румъния, данните за производството на велосипеди са конфиденциални за 2020 г. Данните на Евростат за 2019 г. показват, че в северната ни съседка са произведени 525 хил. велосипеда, а в Белгия - 48 хил.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Силите в Германия са изравнени - първите партии са с почти равен резултат във вота