Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България получи над 500 млн. евро по схемата SURE

ЕС ще разпредели до 100 млрд. евро по схемата, за която средства се набират от капиталовите пазари при голям интерес от инвеститорите

България получи над 500 млн. евро по схемата SURE

Снимка: Bloomberg LP

България получава първия транш по схемата SURE, който е в размер на 511 млн. евро, съобщиха от Европейската комисия (ЕК). Това е цялата сума, която страната ни досега е заявила. По схемата ще бъдат разпределени общо 14,1 млрд. евро. Най-много средства при този транш взимат Гърция (2,54 млрд. евро) и Португалия (2,41 млрд. евро).

България и Естония получават първото си финансиране по SURE, допълват още от Брюксел.

Още по темата

Със заемите по SURE страните трябва да финансират програми за запазване на заетостта на фона на пандемията от коронавируса. По-конкретно средствата се насочват към схеми за краткосрочна заетост и други подобни мерки, включително и насочени към самоосигуряващи се.

В края на 2020 г. от българското правителство съобщиха, че между 4,5 хил. и 5 хил. български работодатели ще бъдат подкрепени за защитата на работниците

ЕК ще разпредели до 100 млрд. евро под формата на заеми за всички държави от общността, които са поискали да участват в схемата. Средствата по нея се набират чрез капиталовите пазари. Досега 19 членове на ЕС вече са заявили участие с заявления за 94,3 млрд. евро, посочват още от Брюксел.

Досега по схемата е отпусната подкрепа за 30 млн. европейци и 2,5 млн. компании, отбеляза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен при представяне на новината.

На 18 май ЕС емитира поредната емисия облигации за финансиране на схемата на стойност 14,137 млрд. евро. Част от емисията е с падеж през юли 2029 година, а другата (към 6 млрд. евро) през януари 2047 г.

Досега пазарите имат голям интерес към европейските облигации - седмата емисия е била презаписана шест пъти. Чрез стратегията за общо излизане на капиталовите пазари държавите са спестили 5,8 млрд. евро от цената на заемните средства, изчисли комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
получихте ли, българите. Получавайте, ще има и още.
1
 
6
 
1
преди 2 месеца
'Със заемите по SURE''схемата SURE'?Май пак нахлузват хомота.

Още от Европа
Airbus повиши целта за печалбата и паричния поток на фона на по-силното търсене