Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Credit Agricole подслажда офертата си за Creval

Ако бъде прието предложението, сделката ще създаде шестата по големина търговска банка в Италия

Credit Agricole подслажда офертата си за Creval

Снимка: Bloomberg LP

Голямата банка Credit Agricole SA увеличи офертата си за италианския кредитор Credito Valtellinese (Creval) с около 120 млн. евро (144 млн. долара). Френската банка сигнализира за своя силен интерес и се опитва да убеди инвеститорите, отхвърлили предишното ѝ предложение, да приемат настоящата оферта за 12,20 евро на акция (преди 10,50 евро). Сделката би създала шестата по големина търговска банка в Италия.

Новата оферта оценява Creval на около 856 млн. евро спрямо предишна оферта от 737 млн. евро. Credit Agricole заяви, че ако спечели благоволението на инвеститорите, притежаващи 90% от акциите, ще плати допълнително по 0,30 евро на акция.

Още по темата

Икономическите перспективи на Италия се били подобрили и прогнозите за растеж са били преразгледани нагоре, така че "сметнахме за уместно да увеличим предложението си, за да генерираме ползи за всички заинтересовани страни", казва Джампиеро Майоли, ръководител на Credit Agricole за Италия. Но той добавя: „Това е последното ни предложение“.

През ноември базираната в Париж банка предложи да купи Creval, за да разшири и без това обширния си бизнес в Италия и да укрепи позициите си в богатия Север на страната.

Регулаторите от еврозоната се опитват да насърчат повече дейности по сливания и придобивания в региона, който страда от фрагментиран пазар и ефектите от дългосрочните ниски лихвени проценти.

„Новата цена, която Credit Agricole предлага, представлява справедлива оценка за акционерите на банката и вярвам, че е достатъчна за привличане на скептично настроени преди това инвеститори“, каза Стефано Джирола, портфолио мениджър в Alicanto Capital SGR в Милано, цитиран от Bloomberg.

Повишеното в сряда предложение следва призивите на няколко акционери, включително френския магнат Денис Дюмон, вторият по големина инвеститор в Creval. Инвеститорите, които заедно контролират почти една трета от акциите, публично отхвърлиха старата оферта на Credit Agricole като неадекватна.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Allianz: „Наводнението на века“ ще ни струва 500 млн. евро