IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли време жените да се захванат с климатичните промени?

На конференцията за климата в Бон се обсъжда план за действие, който да гарантира равното участие на мъжете и жените в преговорите, пише Ройтерс

16:39 | 16.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нов план за действие, който предвижда по-широко участие на жените в преговорите за климатичните промени, се обсъжда на конференцията на ООН за климата в Бон, съобщава Ройтерс. Очакванията са, че текстове в тази насока ще бъдат приети на заключителната сесия на конференцията, която ще се проведе на 17 ноември.

Идеята не е никак нова - преди пет години в Доха бяха приети цели за равенство между половете при преговорите за климатичните промени. Целта е да бъде увеличен делът на жените, които участват в разговорите. Досега обаче няма особен напредък в това отношение.

Експерти, сред които и бившият ирландски президент Мери Робинсън, днес ръководител на фондация, коментират, че институциите просто са "проспали" изпълнението на целите за равно представяне на половете.

Статистиката на ООН показва, че в разговорите за климата в периода между 2008 година и 2012 година около 31% от участващите са жени. След решението в Доха този процент за кратко се увеличава до 36%, но отново намалява до 32% през 2015 година и 2016 година.

Жените, участващи в процедурите, коментират, че има още много работа, за да бъдат изпълнени целите от Доха, макар и през 2017 година отново да има ръст на тяхното присъствие - 38% от участниците в Бон са представители на нежния пол.

"Всички трябва да разберат, че ако не позволим на жените да участват в процеса по взимане на решения, ще живеем в свят, в който някои от нас не биха искали да живеят", категорична е Оспри Ориел Лайк, основател на Women’s Earth and Climate Action Network.

Неравенството между представителите в преговорите е особено видимо сред бедните държави, коментират съветници, а в същото време на жените се пада основната дейност по защитата на домакинствата от климатичните промени. В Африка например жените са тези, на които е възложено търсенето и носенето на вода в дома. Сушата, причинена от климатичните промени, често прави тяхната работа непосилна.

Освен с повишаването на броя на жените при вземането на решения, планът на ООН има за цел и да повиши дела на жените и техните организации при финансиране на програми за опазване на климата, както и като цяло за действия в тази насока.

За пример е дадена организация на жени в Индия, която е помогнала на 30 хил. миньори в солни мини, повече от които жени, да инсталират соларни панели в домовете си. Така се намаляват разходите за домакинствата, а и щетите за околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Точно така! Нема как жените да не решат климатичните промени! Даже мъжете да бъдат напълно елиминирани! Може тук-там по некой с грим и розови *** - колкото за дизайн. И повече организации като Womens Fart and Climate Fucktion Network.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още