IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: Великобритания трябва да се справи с недостига на умения

Според председателя на Съвета за индустриална стратегия Анди Халдан това е ключът към устойчивото възстановяване

13:13 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания трябва да се справи с недостига на умения, за да ускори възстановяването от коронавирусната криза, според правителствения Съвет за индустриална стратегия.

Необходим е дългосрочен ангажимент за подобряване на уменията от страна на държавата в партньорство с работодатели и обучаващи, заявиха от независимата консултативна група в свой доклад. Препоръките включват обучение на мениджърите за по-добра подкрепа на развитието на служителитя, създаване на култура на учене през целия живот и осигуряване на стабилност на политиката, предава Bloomberg.

Изглежда, че безработицата ще нарасне през следващите месеци, а блокадата е допринесла за ускоряване на промените на работното място, като нарастващата употреба на цифрови технологии и автоматизация. Ако не се обърне внимание на проблема, съществува опасност от прекъсване на социалната мобилност и разширяване на регионалното неравенство, предупреждава докладът.

„Недостатъците в системата на уменията във Великобритания са дългогодишни и задълбочени“, каза председателят на Съвета за индустриална стратегия Анди Халдан, който също е главен икономист в Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия. „Възстановяването от кризата с COVID-19 ще бъде по-бързо и по-устойчиво, ако тази система може да бъде подобрена чрез партньорство между служители, работодатели и обучители“, коментира той.

От своя страна от британското финансово министерство заявиха във вторник, че са похарчили повече от 25 милиарда паунда (30,72 милиарда долара) за програмата, която подкрепя 9,3 милиона работни места.

В седмичната си актуализация от Министерството на финансите заявиха, че разходите по схемата за запазване на работните места - която плаща 80% от разходите за заплати за служители, пуснати в отпуск - са нараснали до 25,5 милиарда паунда към 28 юни от 22,9 милиарда паунда седмицата по-рано, предава Ройтерс.

Банките са отпуснали на малкия бизнес 29,5 милиарда паунда държавни заеми, което е около 1,5 милиарда паунда повече спрямо предходната седмица. По-големите компании са получили 11,1 милиарда паунда от основната схема на държавното кредитиране, като най-големите представители на бизнеса са получили допълнителни 2,3 милиарда паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още