IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано остави паричната си политика без промяна

Банката потвърди и плановете си да продължи изкупуването на облигации

15:21 | 28.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка запази паричната си политика без промяна в четвъртък, както до голяма степен се очакваше, оставайки сдържана в действията си, преди през декември да вземе важното решение дали да сложи край на спешно наложените стимули и да върне политиката в по-нормални рамки, предава Ройтерс.

Банката потвърди плановете си да продължи изкупуването на облигации, за да задържи разходите по заемите близо до рекордно ниските им нива и обеща да поддържа ниски лихвените проценти през следващите години – ангажимент, който все повече се оспорва от финансовите инвеститори, които се съмняват в твърденията на ЕЦБ, че високата инфлация в момента е временна.

ЕЦБ от дълго време твърди, че сегашното повишение на цените е временно и че основният инфлационен натиск е достатъчно слаб, за да не бъде нужна подкрепата на банката през следващите години.

Инфлационните очаквания на домакинствата обаче в момента бързо растат, а инвеститорите се съмняват в тази позиция, залагайки в цените повишение на лихвите до края на следващата година и отваряйки сериозна пропаст между насоките на ЕЦБ и пазарните очаквания.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн без успех се опитва да устои на тези съмнения, което означава, че председателят на ЕЦБ Кристин Лагард вероятно ще положи дори по-концентрирани усилия в тази посока на днешната си пресконференция.

Проблемът е, че инфлацията в 19-членната еврозона ще доближи 4% следващия месец и дори ако ускорението се дължи на еднократни фактори, например растящите цени на петрола и по-високите данъци, преходната инфлация често укрепва, ако се задържи достатъчно дълго.

Този феномен обаче е глобален и централните банки в цял свят се готвят за намеса.

Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка сигнализираха затягане на политиката, докато няколко по-малки банки – например на Норвегия и Южна Корея, вече повишиха лихвите си.

ЕЦБ обаче вероятно ще остане извън тази тенденция. През декември тя вероятно ще сложи край на спешните стимули, но ще увеличи друга схема за подкрепа, за да поддържа разходите за заеми ниски.

С решението си от четвъртък ЕЦБ ще продължи да изкупува облигации с темп „умерено“ по-слаб от предишните две тримесечия и ще поддържа основния си лихвен процент на ниво от -0,50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Когато инфлацията издразни народа почват да падат глави на политици на избори. А като се търкулнат главите им новоизбраните политици взимат главите на шефовете на централните банки. Познайте новите централни банкери какво правят с лихвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още