IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК понижи прогнозата за икономическия растеж на Гърция през тази година

В доклада на Комисията се казва, че мерките, които наскоро предприе предишното правителство, „се очаква да дадат краткосрочен тласък на икономиката"

15:36 | 10.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическият растеж на Гърция през 2019 г. ще бъде 2,1 процента според лятната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК), публикувани днес, съобщи БТА.

В предишната прогноза, публикувана през май, растежът се очакваше да достигне до 2,2 процента. Без промяна е прогнозата за 2020 г. - пак 2,2 процента.

По-конкретно в частта за Гърция в доклада на ЕК се казва, че мерките, които наскоро предприе предишното правителство, „се очаква да дадат краткосрочен тласък на икономиката".

„Според предварителни данни увеличението на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) беше 0,2 процента през първото тримесечие на 2019 г., което съответства на годишен темп на растеж от порядъка на 1,3 процента спрямо 1,5 процента през предишното тримесечие", се подчертава в доклада, който коментира, че това забавяне показва „крехкия характер на възстановяването на Гърция“.

Според ЕК растежът през първото тримесечие на годината се е основавал главно на „увеличението на инвестициите, по-конкретно в сектора на строителството и на инвестициите в оборудване".

„Частното потребление компенсира загубите от предишното тримесечие и предизвика по този начин относително увеличение на вътрешното търсене", отбелязва докладът, но същевременно предупреждава, че секторът на износа и намаленото публично потребление „слагат спирачка“ на растежа. „И двата фактора подсказват, че някои от рисковете, които бяха отбелязани в предишната прогноза, са започнали да се реализират“, се казва в доклада.

Според ЕК подемът на частното потребление ще продължи и през останалата част на годината и ще компенсира някои от „неблагоприятните процеси“, които се прогнозират в сектора на износа. Докладът очаква някои от фискалните мерки, предприети в Гърция през май, да допринесат за по-нататъшното увеличение на частното потребление.

По отношение на евентуалните рискове за гръцката икономика ЕК отбелязва, че те са свързани както с външни, така и с вътрешни фактори и по-специално с „по-силното от очакванията отслабване на международната среда и с неизпълнението на (приходите в) бюджета“.

Що се отнася до инфлацията, ЕК споменава за „умерен натиск върху цените“ с инфлация от 0,6 процента през май, която се очаква да достигне до 0,8 процента през 2019 и 2020 г. Отбелязва се обаче, че намаляването на ставката на ДДС може да повлияе негативно на инфлацията, макар че въздействието „би могло да бъде компенсирано от увеличаването на потреблението“, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nikolait
преди 4 години
24% ДДС е високо за Гърция(някъде четох че е толкова). Според мен максимума на тяхното ниво е 18 дори 16%. Макар че имат много изключения и преференции и това пречи на общото икономическо въздействие на ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още