IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК сключи договор с трети доставчик на потенциална ваксина срещу COVID

След сделките с AstraZeneca и Sanofi - GSK Брюксел очаква продукта и на Johnson&Johnson

16:42 | 08.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е сключила договор с трети производител за доставка на потенциална ваксина срещу коронавируса, става ясно от съобщение от пресцентъра на институцията.

Комисията се е договорила с Janssen Pharmaceutical, част от Johnson&Johnson, за доставка на 200 млн. дози от ваксината, която компанията разработва в момента. Ако бъде доказана ефективността и безвредността на продукта, държавите от общността ще могат да закупят от договорените количества.

Сделката дава възможност за закупуване и на допълнителни 200 млн. дози, допълват още от Брюксел. Държавите ще имат възможността и да направят реекспорт за трети страни от тези количества.

На този етап ЕК вече е сключила договори за доставка на потенциални ваксини с AstraZeneca и Sanofi - GSK. Водят се и преговори с други разработчици - CureVac, BioNTech-Pfizer и Moderna.

Целта е гражданите на ЕС да получат достъп до сигурни и ефективни ваксини възможно най-скоро, коментира по този повод председателят на ЕК Урсула фон дер Лайнен.

Ваксината на Janssen се базира на разработките на компанията върху ваксината за ебола, която вече има одобрение, както и на ваксините срещу зика, ХИВ и човешки респираторен синцитиален вирус (RSV), които са в процес на разработване.

В момента ваксината срещу коронавируса е във фаза III на клиничните проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още