Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК стартира обществена консултация за дистанционното обучение

Институцията иска да чуе мнението на хората и организациите за цифровото обучение предвид опита им в условията на пандемия

ЕК стартира обществена консултация за дистанционното обучение

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) стартира днес обществена консултация за дистанционното обучение, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Комисията иска да събере широки мнения, за да гарантира, че плана и за действие в областта на цифровото образование ще отразява опита на ЕС в областта на образованието и обучението по време на кризата с коронавируса.

Заради пандемията училищата и университетите по света затвориха врати и се премина към дистанционно и онлайн обучение и използване на цифрови технологии в безпрецедентен мащаб.

Консултацията ще помогне да се извлекат поуки от този опит и да се направят предложения за плана за действие, които ще бъдат от ключово значение в периода на възстановяване на COVID-19.

Още по темата

„Коронакризата ни предизвика по много различни начини. Родителите, учителите и учениците също трябваше, без никакво предупреждение, да преминат бързо към електронна форма на обучение. Това открито обществено допитване ще даде възможност на всички да ни разкажат за предизвикателствата, които са преживели, но също и за това, което са научили, и какви решения са намерени“, коментира еврокомисарят Маргрете Вестагер.

Планът за действие в областта на цифровото образование ще се основава на тези уроци, за да представи съгласувана и добре адаптирана европейска визия и набор от действия за цифровото образование, допълва тя.

„Кризата засили съществуващите социално-икономически неравенства и посочи дигиталните различия в образованието, които трябва спешно да бъдат решени. Общественото допитване относно новия план за действие в областта на цифровото образование дава възможност на гражданите да споделят своите виждания и опит и да оформят европейската програма за цифрово образование“, казва еврокомисарят Маргаритис Схинас.

„Поради пандемията станахме свидетели на най-голямото прекъсване на образованието и обучението в най-новата история на Европа. 100 милиона студенти, учители и преподаватели в световен мащаб бяха засегнати и много от тях се насочиха към дигиталното образование, за да продължат учебната година. За мнозина това е първият път, когато те използват изцяло цифрови технологии за преподаване и обучение. С тази обществена консултация бихме искали да разберем за и да се поучим от този опит“, допълва и еврокомисарят Мария Габриел.

Общественото допитване има за цел да събере мненията на всички граждани, институции и организации от публичния и частния сектор. То ще стартира на 9 юли и ще продължи до 4 септември. Допитването ще се провежда на всички официални езици на ЕС.

Дигиталната трансформация е един от приоритетите на Европейската комисия. Висококачественото и приобщаващо образование и обучение са ключова част за постигане на тази цел. В тази връзка през септември ще бъде представен нов план за действие в областта на цифровото образование – един от ключовите инструменти в процеса на възстановяване от коронакризата.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Меркел: Страните в ЕС да отговорят подобаващо на германските цели за климата