IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК въвежда още критерии за износа на ваксини

При заявката за износ ще се оценява ситуацията в държавата, за която са предназначени ваксините и дали тя реагира реципрочно на европейския износ

15:12 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) предлага още критерии, за да бъде разрешен износът на ваксини срещу коронавируса, става ясно от съобщение от Брюксел. Сред тях са принципите на реципрочност и пропорционалност.

От края на януари в общността беше въведен механизъм, по който властите следят износа на ваксини на фона на забавените доставки от страна на производителите. Преди седмица от Брюксел коментираха, че на базата на получените данни ЕС е голям износител на ваксини и поискаха реципрочност - основно от Великобритания.

По механизма са одобрени 380 искания за износ на ваксини, обясни зам.-председателя на ЕК Валдис Добровскис при представянето на новите критерии за износа на ваксините. Само едно искане не беше одобрено - на AstraZeneca за Австралия. Властите в Италия спряха износа, докато компанията не изпълни задълженията си към европейските граждани.

Според новия принцип на пропорционалност ще се оценява дали епидемиологичната обстановка в страната, за където се изнасят ваксините, е по-добра или по-лоша от тази в ЕС, както и каква е степента на ваксиниране, достъп до ваксини и т.н.

ЕС изнася големи количества ваксини за държави, в които ситуацията е по-добра от тази в общността, а ваксинационната кампания е по-напреднала, смята Домбровскис и допълни, че целта е да бъде намерен балансът.

От началото на февруари до средата на март от ЕС са изнесени 43 млн. дози ваксини, от които 10,9 млн. към Великобритания. В същото време от AstraZeneca обясняват, че не могат да изпълнят задълженията си към ЕС, защото британските власти не позволяват износа. Именно това изявление накара ЕК да поиска реципрочност на износа.

Страните от ЕС са изнесли и 6,6 млн. дози ваксини срещу коронавируса за Канада, 5,4 млн. дози за Япония и 4,4 млн. дози за Мексико.

С промяната в условията от ЕК добавят и още държави, които са изключени от механизма на контрол, тоест износът е без условия. В него присъстват 17 държави - основно от Западните Балкани, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия, както и Израел, Беларус и Азербайджан.

Целта на тези промени е да се подобри сътрудничеството с партньорите, особени с тези, които са  в не толкова тежка ситуация, уточни още Домбровскис. "Регулацията отговоря на очакванията на европейските граждани, като изпълняваме задълженията към нашите партньори по целия свят", смята комисарят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още