IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Забраната за ски сезона си е национална компетентност

Германия поиска координирана политика и затваряне на курортите, за да бъде спрян коронавирусът

16:43 | 26.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Coote, Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Coote, Bloomberg

Дали да се забрани ски сезонът е въпрос, по който могат да се произнесат само националните власти, заявиха в обедния брифинг от Европейската комисия (ЕК). Коментарът е по повод заявката на Германия, че ще предложи отмяна на сезона в ЕС заради разпространението на коронавируса. За самото германско предложение стана ясно от думите на германския канцлера Ангела Меркел пред Бундестага.

От Брюксел обаче посочиха, че подобно решение трябва да се вземе от отделните държави. В същото време отхлабването на мерките срещу COVID трябва да става много внимателно, навременно и координирано между членовете на общността, за да не се завърне вирусът, и това важи за всички икономически дейности - транспорт, туризъм и т.н.

Всяка държава взема решение за предприетите мерки срещу разпространението на вируса на базата на текущата ситуация.

По време на обедния брифинг в Брюксел стана ясно още, че Европейската комисия подготвя препоръки за безопасна Коледа и мерки във връзка с настъпващите празници. Те са основно медицински, като например спазване на дистанция или носене на маски, и ще са специфични за отделните сектори.

Целта е всяка дейност да бъде безопасна, но ЕК не може да даде оценка дали една дейност е по-опасна от друга или не, поясниха още от Брюксел.

Затварянето на граници, например за да бъде ограничено посещението на ски курорти, при опасения за възникване на здравни кризи, не е нарушение на Шенгенското споразумение, посочиха още от ЕК.

Първата вълна на коронавируса тръгна именно от ски курортите в Австрия. На този етап Италия и Франция заявиха своето съгласие за координирани действия и политика на ЕС по отношение на ските. Австрия обаче е категорично против, пише ВВС.

В Италия опасенията са, че ако ски лифтовете в страната останат затворени, италианците ще могат спокойно да пътуват до Швейцария или Австрия, и отново да донесат заразата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още